Tuesday, December 14, 2010

Kehilangan

Kehilangan...Atau boleh juga disebut perpisahan. Erm,kalau cakap pasal kehilangan,aku dah banyak kali mengalami kehilangan. Macam2 jenis kehilangan. Hilang barang tu toksah cakap la kan,pulak tu aku ni kat dalam rumah memang glamour dgn kecuaian aku. Asal hilang duit,aku dah tersengih2 mcam kerang bsuk kt my mom smbil mnyuruh beliau mnyimpan duit aku if ada terjumpa. Kalau sebelum ni parents aku berleter gak,tapi kalau dah benda yg sama berulang,smpai dh tak tahu nak leter apa dah...hahaaha..tapi tu bukan la tajuk utama untuk aku coretkan..Kehilangan bagi aku sesuatu yg amat perit...Tapi hidup kena teruskan juga kn?Kehilangan ada macam2...hilang sementara,hilang selamanya.hilang dari mata tapi wujud dari nyata,hilang dari mata dan tak wujud secara nyata.hahaha...aku dulu masa kecik2 ada seorang kawan lelaki yg paling rapat,kitaorg memang baik giler,dia dah mcam abang aku,mybe aku pun da mcam adik dia kot...Gi mana2 je sama2,dah mcam belangkas..Bila ingat balik kenangan tu memang best jer,tapi semua tu tak lama..Makin membesar kitaorang dah bawa haluan masing2,and aku kehilangan seorang yg bernama kawan. Kalau kehilangan buat selamanya pula,aku kehilangan moyang aku,aku sempat juga la bermanja even aku kcik lagi tapi aku menangis masa dia meninggal..lepas tu,nenek belah ayah masa umur 12 tahun,aku nk ambik upsr,kakak aku spm. Masa ayah aku call tu,suara dia lain sangat,bila ingat memang sedih sangat bunyi suara ayah aku masa tu. Masa aku bagitahu kakak aku,dia macam tak percaya and dia cakap aku main2...Tapi tu hakikatnya..Lepas tu,aku kehilangan makcik sedara,pakcik sedara dan yg mnyedihkan aku kehilangan datuk belah mak waktu aku form 5. Dah la time form 5 aku memang down giler,mcam2 msalah dtang masa tu..Tapi setiap yg berlaku kan ada hikmahnya,mujur aku ada kawan bernama Salwa,Afidah,Syahadah,palie,Ariel and ramai lagi kawan sekelas yg support aku.yg try slowtalk dengan aku pun ada..Allah je la yg dapat balas jasa korang..Waktu form 3 pula aku kehilangan kawan juga,time nak exam jer mcam2 msalah dtang,msalah psal kawan,pasal stdy,family..memang down ar sampai ganggu pelajaran aku,tapi form 5 lagi teruk keadaan aku..frenship kitaorg bermasalah sejak mncul orang yg keempat..hahaha..Tapi aku dengan dia dah kawan semula,dia pun dah mengaku salah and penyesalan dia,and bagi aku apa2 pun dia tetap kawan aku..KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN..Erm,mendalam maksudnya..Tapi bukan ke perpisahan tu menyedihkan?Tapi aku pernah lalui situasi kebahagiaan dalam perpisahan ni..Time form 5 ada gak..Berpisah dengan org yg mengaku dirinya sahabat,tahu2 dia la musuh dalam selimut..Tapi aku tak kisah kalau aku hilang orang macam tu,terjaga sikit telinga aku dari mendengar orang mengutuk je 24 jam,even kawan sendiri pun dikutuknya apatah lagi org lain..Alhamdulillah,sebab Allah tunjukkan aku siapa itu KAWAN..Bila dah separate,mcam2 yg dia buat sebab tak puas hati dengan aku.tapi apa aku kisah?Tuhan kan Maha Adil..Bagi aku hilang kawan yg jenis ni kan ibrata hilang pasir..Bayangkan bila kita hilang pasir dengan permata berkilau,yg mana kita akan ralat?So,aku Cuma hilang pasir je,yg boleh dijumpai merata tempat,tapi aku akan rasa rugi kalau hilang org yg diibaratkan permata yg kilaunya tak sama dengan kilauan permata lain..Bila berkawan,kita kena berpada2..Janganlah terlalu percaya kan yg nama kawan..Lepas apa yg terjadi waktu form 5 tu,aku banyak sedar kalau kawan bukan segalanya,aku tak patut sayang kawan melebih2..Bagi aku sekarang,family is first...Blood is thicker than water..Dan aku tetap ingat kenangan kawan masa kecik aku....Ha,yg tu tak sama dengan pasir,dia sangat berharga ,ktaorg pn dah mcam 1 family..hehehe...Panjang lebar plak celoteh aku,dari cerita kehilangan dah melalut pasal frenship,pas tu keluar pulak pasal fmily...hehehhe...Tapi moralnya,apa pun musibah,jgn cepat loose hope..Allah never far away and always by our side...=)~Siapa aku?aku adalah aku dan aku tetap aku..~