Wednesday, September 14, 2011

Jangan Hina Agama Kita

Setelah lama aku menyepikan diri kerana membawa diri...ecehhh.. Untuk second time aku tak mengupdate blog aku dengan jangka waktu yang agak lama..Kerana kesibukan masa. Ada satu hari tu seharian aku tak tidur buat coding html punya pasal, pukul 2 petang baru dapat tidur..Tragis tak cerita aku?huhu..

So hari ni aku ada sedikit kesempatan..Apa yang aku nak cerita ialah pasal orang yang sanggup gadaikan agama demi karier..Kalau gadai harta tu tak apa la lagi ni gadai agama...oh..oh...dan oh...Apa nak jadi dengan dunia sekarang..
Actually aku terkejut dengan statement seorang artis mengenai bila dia nak bertudung "Memang saya teringin untuk bertudung. Cuma memandangkan saya sudah terikat dengan beberapa komitmen lakonan, imej bertudung ini akan membataskan karakter dan watak yang saya lakonkan pula. Insya-Allah saya akan bertudung selepas berkahwin nanti. Masalahnya, masih tiada calon suami." Sumber  http://www.dezamancottage.com/2011/08/rozita-che-wan-imej-bertudung-ini-akan.html

Agaknya kalau dia tak dapat suami mungkin sampai mati dia tak akan bertudung kot..Aku rasa isu ni sangat sensitif. Rasanya wartawan tak perlu tanya semua ni kat artis, kalau diaorang dah bersedia, pandailah diorang pakai sendiri. Tak payah nak ditanya bila..Macam jodoh juga, jangan ditanya bila nak kahwin, bila nak dapat anak..Tu kan semua ketentuan Allah..Tapi sangat sedih la dengan jawapan tu, pentingkan kerjaya dari kepentingan agama..well, no comment..

Sedar tak sedar manusia suka bertangguh dalam hal nak bertaubat..Ni nasihat bukan untuk orang jer tapi diri sendiri ni juga..Memang aku mengakui kelemahan aku tu...Herm, nak bertaubat siap boleh postpone..Nanti mati time kena soal kat kubur tak dapat jawab lepas tu malaikat nak sebat ke kan, boleh ke cakap macam ni “Malaikat, postpone sebatnya boleh tak?Tak ready lagi...”

Hahaha..Boleh macam tu?Fikir lah sendiri..Dan lagi isu bela anjing...Banyak kat internet pasal artis bela anjing..Dah tahu kan kita tak boleh pegang anjing..Kalau jaclyn Victor pegang anjing tak la jadi isu masalahnya umat islam..Dalam IC tulis ISLAM..Yang tak boleh tu la juga suka nak dibuat. Bela la kucing ke, kan adik beradik jer tu..Nak lagi comel, bela hamster..Susah sangat bela jer lalat, jimat kos..Hahaha..Aku ada tanya ustad dekat U aku ni mengenai kenyataan seorang artis dimana dia cakap samak jer la lepas main dengan anjing tu..Tak susah pun..Fuhh, senangnnyer jawapan..Then ustad aku cakap haram tetap haram..Kenapa mesti nak bela binatang tu? Haiwan yang tak haram banyak kan..Yang pasti hukum bela anjing HARAM.. Sumber yang lebih detail anjing HARAM.. Sumber yang lebih detail http://www.dezamancottage.com/2011/08/hukum-pegang-sentuh-bela-anjing.html

PS : Kepada artis yang nak berubah untuk bertudung, tolong la bertudung properly..Jangan tutup kepala bawah terdedah..Tolong sangat-sangat, jangan rosakkan imej bertudung..Tutup rambut, leher nampak, telinga nampak..Lebih cantik kalau pakai macam Heliza Helmi AF 5..Kadang-kadang artis cakap “Masyarakat pakai seksi tak jadi isu, hanya kerana kami artis, ianya jadi isu panas”
Herm...of course la mak cik oi..Dah kau public figure..Orang pandang, so tunjuk la contoh yang baik...Aku tak kata aku perfect, aku ni pakai tudung pun senget tapi sekarang ni ceritanya artis adalah someone yangjadi ikutan peminat fanatiknya..Tunjuklah teladan yang baik okay...

islam itu indah jangan cemarinya

Kalau ada salah dan silap harap ditegurkan, aku manusia biasa yang masih belajar..