Thursday, April 28, 2011

Doa Taubat (Astaghfirullah) - Pelajar Madrasah Al-Junied Islamiah Singapura

Astaghfirullahalazim

Jom tenangkan fikiran sekejap dengar istighfar ni..Alunan suaranya pun sedap, sesuai untuk renungan bersama..
JOM dengar kat sini  Astaghfirullah

Wednesday, April 27, 2011

Kena halau masa exam??

Hahahaha...Hari ni aku ambil paper yang ke berapa aku pun dah tak ingat..Yang aku ingat aku tinggal lagi satu paper then lepas tu aku akan balik...Tak berapa nak happy sangat sebab aku tak tahu siapa akan ambil aku..Parents aku nak pergi Perak ambik kakak ipar aku yang tengah pantang...So aku dok pening pikior ni ha...Takkan ler kawan nak balik naik bas ni ha..Barang-barang kawan siapa pula nak bawa nyer ha..Bior bebenor...hahaha

Actually bukan itu yang menjadi tajuk berita di buletin TV aF sekarang ni...Pagi tadi aku ada exam, and selalunya aku memang berbaju kurung..Aku memang selalu berbaju kurung, tak kira la hari apa pun sebab ikut undang-undang uiTM dihatiku ni, hari Isnin dengan Jumaat wajib berbaju kurung...Tapi aku bukan hari Isnin dengan Jumaat pun aku pakai baju kurung...So nak dijadikan tiba-tiba hari ni aku ngigau la pakai t shirt dengan jeans...Hampir nak sampai je ke tempat exam, tiba-tiba ada la sorang member ni cakap dia kena halau balik sebab pakai jeans..Haih time aku pakai jeans juga la kena tukar..Padahal paper sebelum ni kawan aku pakai jeans, lek jer...hahaha...padan muka aku...

Sunday, April 24, 2011

Kebusyan melanda..Super Junior peneman jiwa

kebusyan?Apakah itu?Hishh..perosak bahasa betul..apalah salah cakap kesibukan ke kan...hahah..Dah la tu tajuk tak boleh bla...Sejak bila pula super junior datang teman kau..Kenal kau pun tak...Hahaha..Memang la diorang tak teman aku secara nyata tapi video-video dia peneman aku dikala ketensionan (merosak bahasa lagi)


Aku dah mula start final khamis baru ni and paper pun dekat-dekat je so agak busy...Tapi dalam busy-busy sempat juga cari material untuk buat hilang tension time study...Study tak la hard mana, tension je lebih..haha..study sikit, tengok video...banyak tengok video dari study nye...


Nak tahu video apa aku tengok?Aku kan gila SUJU sejak akhir-akhir ni so tengok video diorang la...So funny..Terbahak-bahak aku tengok gelagat diorang..Suju kalau tak kelakar memang tak sah..So try la tengok Suju EHB...Ada banyak epidod but aku baru sampai episod 7 ni link nya Super Junior EHB Ep 7 part 1 ENG sub..Time tu Kyuhyun baru appear dalam program ni..Tak sure kenapa mybe sebab dia not fully recover kot...Entah,main agak je ni...Tapi EHB ni dah lama sebenarnya, masa ni semua ahli super junior ada...13 members of Super Junior...



Tapi aku baru je tengok..Nampak kan ketinggalannya aku..Tapi normal la, aku pun baru minat kumpulan ni...haha...






New rumours that I heard is hangeng will join Super Junior 5th album
Mybe tu yang ditunggu peminat Hangeng...Antara super junior yang lain, Hangeng punya muka nampak jantan sikit kalau nak compare dengan yang lain majoritinya 'jambu'...tapi cute seyhhh...huahuahuha...

Tuesday, April 12, 2011

Kisah aku dan Cindrella

Settle suda kisah bagi aku acting sebagai cindrella...Hari ni memang penat sikit...Semalam tidur pukul 4 edit assgnment,pukul 8 hantar assgnment kat bilik lecturer..Lepas tu prepare berlakon....

Kelas dan akhirnya buat final project..alhamdulillah semuanaya berjalan lancar...Cerita lanjt for the next entry la sebab sekarang nak prepare for quiz.......arghhh,penat+ngantuk....hermmmm

Saturday, April 9, 2011

Aku dan Durian

Yeah,perut rasa kenyang melantak buah durian tadi...Abang aku pula tahu-tahu je yang aku memang nak durian..Kat rumah aku memang terkenal dengan gelaran 'hantu durian'...

Actually aku pergi tengok anak saudara aku yang baru lahir..Dah diberi nama Mohd Danish Irfan...Wahh,sedap nama tu..Lepas ni boleh la aku guna nama tu untuk buat novel..Aishh,tiba-tiba rasa nak tulis novel..Jangan AYP,jangan...Assignment tak siap lagi...final tak lama je lagi..hUHUHU...kena sabarkan diri la nampaknya..

Sambung balik cerita,aku melawat kat rumah abang aku then tadi abang aku beli durian,..Semalam ada durian tapi masa tu aku malu-malu kucing lagi sebab ramai orang...Tadi tak ada orang sangat dah, so aku pun tunjukkan la belang hantu duriannya..

Nak tunggu pokok sendiri buah tak tahu la menjadi ke tak..At least rasa nak makan durian tu tercapai la juga akhirnya...Thanks to my brother...Lepas ni boleh mimpi durian..

Teringat zaman aku kecik lagi..Punya la tahap kuat makan durian, sampai aku makan tak henti-henti...Then panas dalam sampai demam and muntah durian sekali..Hambik nak...Tapi yang peliknya aku tak rasa muak atau trauma pun lepas kejadian tu yang ada aku makin kuat lagi makan durian..Lagipun masa tu pokok durian aku banyak,buah pun berduyun-duyun..Tapi pokok kat rumah aku dah banyak tebang sejak nak buat rumah ... Herm,tiba-tiba pulak si AYP ni mengenang kisah lalu..haha..Ok la, aku nak meneruskan tugas aku...papai....

Kyuhyun Super Junior accident lagi??



Malam-malam buta ni sempat lagi aku membuat entry terbaru..Actually aku tengah dok buat assignment,tension punya pasal buka la facebook kejap..Then,kawan aku ni post something la dekat aku..


siapa kenal Kyuhyun??angkat kening kalau malu nak angkat tangan tiba-tiba depan laptop kan...Dan siapa peminat muzik Korea angkat kening sebelah je...(tanda berlagak)..siapa peminat Korea tapi tak kenal Kyuhyun?Better kau pergi terjun bangunan je la....


so inilah Kyuhyun....(sambil kelip-kelip mata)..handsome betul...indahnya cipataan Tuhan..;)






First aku nampak kat post tu aku nampak nama Kyuhyun dulu...Then baru la aku nampak perkataan accident..Ya ampunnn, Kyuhyun merangkap sayang-sayang aku was involved in car accident?Biar betul...So aku teringat dulu kan dia pernah accident teruk sampai tinggal nyawa-nyawa kucing...So aku ingat tu accident yang dulu punya..


But,I'm totally wrong bila aku baca artikel tu..Sebab dia tulis on 8th April, kyuhyun terlibat dalam kemalangan..Adush,patut rasa tak sedap hati jer hari ni (cewaahhh,dan-dan...)hahahaha...Tapi buat peminat fanatik Kyuhyun,tak payah la risau sebab Kyuhyun cedera ringan jer dan sedang mendapatkan rawatan lanjut..


So,untuk dapat keputusan yang lebih lagi, aku try tanya member baik aku si Abu Google atau kalau yang tak rapat dengan dia akan panggil dia google je, tapi aku panggil dia AG...So aku cari la informasi through AG ni..then,memang betul la sayang-sayang aku ni accident...Eh,salah cakap pula..sayang-sayang tu I mean Kyuhyun la...haishh...


So,aku dah puas hati sikit..So time to memerah otak..tata..

Tuesday, April 5, 2011

Aku dah jadi mak???macam tak percaya jeee..



Assalamualaikum...


dimulakan dengan al fatihah....


Hehehe...alhamdulillah seronok rasanya...erm,,hari ni aku dah jadi mak..mak???macam mana tu?kahwin tak lagi dah ada anak...Ambil anak angkat ke?ke ambil anak kucing?hishhhh,ada pulakkkk...


Al kisahnya, aku dapat anak...tapi bukan anak aku,anak saudara la...Kakak ipar aku baru selamat melahirkan bayi lelaki dalam pukul tiga pagi kot...Aku pun tak sure sebab aku pun dapat khabar dari ayah aku..Eh,baik aku mesej kat abang aku kan...lupa pula..[sedang menghantar mesej kepada abang tersayang...]


Ok..sambung balik..Mak aku dah tak sabar nak tengok cucu..Sebelum abang-abang aku kahwin sampai la isteri diorang mengandung, mak aku asyik geram tengok baju bayi je..sekarang dah dapat cucu,ha belilah puas-puas baju budak....hahah...abang aku yang first pula tengah on the way...Opsss,bukan abang aku,bini dia la yang tengah on the way...InsyaAllah,aku dapat anak saudara dua sekali kot..Aku harap kakak ipar aku yang sulong pun selamat melahirkan...Syoknya dapat anak saudara..heheheh..Kemungkinan anak saudara yang lagi satu pun lelaki...


Dan tahun ni juga aku dapat anak pupu...eh,pelik benar bunyi nya...kira maksud aku sepupu aku yang baru kahwin pun tengah on the way nak melahirkan juga...Tok aku dapat cicit tiga sekali..masing-masing scan anak lelaki semua...hehe..kan best kalau arwah tok (lelaki) belah mak dengan arwah tok (perempuan) belah ayah ada lagi...Tapi yang lepas jangan dikenang sangat...semoga rohnya dicucuri rahmat..


Ermm....Kalau aku la kan, kalau pregnant tak nak la scan...Baru la suprise kan??Wahh, dah berangan dah ni..Habiskan dulu diploma tu la wahai gadis bernama Fiqa!!!Hahaha...Tapi tak salah kan merancang..;P...Hahaha..poyo je ayat...Tak sabar nak tunggu hari Khamis, aku nak balik rumah lepas tu berangkat pergi KL nak tengok bayi kecil yang baru melihat dunia...Alhamdulillah Ya Allah....semoga anak saudara aku menjadi manusia yang berguna untuk agama,bangsa juga pada orang tuanya...Amin...

*Pstt..Kat kelas tadi lecturer aku cakap, sebelum nak exam ni pergi la minta maaf dengan siapa-siapa yang korang tak puas hati atau bergaduh ke...Tak puas hati tu memang tak ada,tapi yang gaduh tu ada....Hermm...(sambil berfiikir-fikir)..Kalau dia baca entry ni,aku harap dia maafkan kesalahan yang aku pernah buat sama ada nyata atau tak nyata...Mybe macam tak ikhlas je minta maaf macam ni,tapi jauh dilubuk yang paling dalam...wahhh....lubuk tau...jauh di sudut hati, dan sesungguhnya Tuhan Maha Mengetahui,aku memang ikhlas memohon ampun dari hujung rambut hingga ke hujung kaki...

Monday, April 4, 2011

Aku nampak budak tu cakap sorang-sorang..Hah??



Malam yang sunyi,angin membuai layu..Pokok-pokok bergoyang....jeng..jeng..jeng..Hakikatnya situasi tu bukanlah aku alami...hahah..


Actually, tadi tekak aku rasa haus..So bila dah haus confirm lah nak minum takkan nak berdansa pula..Sehati berdansa dah stop kot...Eh,sambung balik my story,aku yang haus ni pun pergi la menuju ke water cooler tempat untuk mengambil air..Of course la ambil air takkan nak ambil makanan..Huh,tak dapat aku bayang kan water cooler tu jadi food cooler...wahh, confirm tiap-tiap hari aku tak beli makanan...hahaha..


Kembali kepada cerita, sebelum sampai destinasi aku mengambil air, aku ternampak seorang gadis tengah duduk di tangga...Dah kolej perempuan of course la gadis yang tengah duduk kat tangga takkan lelaki tiba-tiba duduk kolej perempuan..Memang nak kena fire macam tu...Then, rambut dia panjang..lurus...erm, guna jari pun boleh,lebih kurang macam tu la...Aku tak nampak la muka dia sebab aku datang dari arah belakang..jeng..jeng..jeng..


Dengan lagak yang takut-takut berani,aku cuba membuat muka cool..Cewah,muka cool dalam hati dup dap dup dap....Tapi tak la dup dap sangat sebab aku masa tu target aku nak air so malas nak fikir benda lain...Lagipun apa yang nak difikirkan? Mybe budak wing aku kot...So,aku teruskan perjalanan..Tiba-tiba aku terdengar dia tergelak..Gelak pun jadi isu? Of course la jadi isu kalau kau tengok perempuan tu gelak sorang-sorang..Then,dia bercakap pula..Nak kata cakap ngan aku tak mungkin lahh...


Dipendekkan cerita aku pun ambil air..So dalam perjalanan pulangnya aku berhadapan dengan dia..Aku nampak memang dia tengah cakap sorang-sorang...Aku buat tak tahu je...DAAAAANNNNNNN!!!
Tiba je dekat...Dia terkam aku!!!!Cewahh.....tipu je,heheh....So bila dah makin dekat...guess what?? Cehhh, baru aku nampak ear phone dia pakai da.....haiiyyaaaa..lu bikin gua antara dua perasaan je la girl....hey...Dan aku tak tahu kenapa aku bijak sangat boleh fikir dia cakap sorang-sorang...Macam la tak pernah guna earphone...Adoiiiyaiii....

*Awas!Jangan pakai earphone di tempat sunyi, di tempat yang ada berdiri sorang-sorang sambil tersenyum , tersengiih, tergoyang sana sini...Bukan apa,takut orang yang nampak korang dari jauh fikir korang gila pula...Yela, duduk sorang-sorang dengan liuk lentok badan pula tu...Tapi kalau nak buat juga,up to u la dear...hahaah

Shahir menang...Yeaaaa...

Semalam hari apa ek?Check kalendar jap...Ouhh hari Ahad la nenek...Macam mana boleh lupa ni...Ha,cakap pasal semalam kan,..Erm,semalam ada ABPBH eh?Ouhhhhhhhhhhhhhhhhhh nooooooooooo...kenapa aku tak tahu ni?Kenapa aku tak ingat dia punya tarikh...Alaaa,melepas nak tengok...

Aku nak tengok ABPBH pun sebab Shahir dengan Zizan je sebenarnya...Even aku sedih tak dapat tengok, aku seronok bila tahu Shahir menang penyanyi baru tak silap and Zizan menang pelakon komedi..Eh, ke pengacara ek?Ala,tak sure la.. Nak tahu sendiri pergi la check kat abang google tak pun dekat akak yahoo ke..Confirm ada jawapan yang menanti...Menanti?Bukan la...jawapan yang diberi...Hishh,mentang-mentang dah lama tak belajar BM..ayat pun dah tunggang langgang...Ibarat pepatah...Ibarat pepaah..errr...err...ala,peribahasa yang ku hafal masa SPM pun dah lupa....toink..toink...

Friday, April 1, 2011

April Fool..Tak boleh?





Dimulakan dengan bismillah dan surah Al-Asr...


Ok...teruskan tajuk utama berita hari ni..Hari ni berapa hari bulan?Kalau aku tanya roomate aku ni confirm sepakan 360 darjah keluar..Dah sah-sah kalendar depan biji mata...


Hari ni 1 April...Orag dok cakap April Fool...Kesian April,fool rupanya dia...Ku sangka kan bijak rupanya fool...Hahahah...Aishh,tak baik la...hahaha....Ada yang cakap April Fool tak baik disambut sebab hari tu adalah hari Orang Kristian jatuhkan Islam..Dan orang Islam banyak dibunuh...


Herm...Tapi orang Islam ada yang tahu and jadikan hari tersebut hari mengenakan kawan-kawan and family dan yang sekutu dengannya..Sebenarnya bukan hari ni je kita boleh kena kan kawan kita,tiap-tiap hari pun boleh..Macam kawan saya NorSuaida Alwee yang memang suka kenakan saya dan saya tak tahu kenapa saya relakan diri untuk dikenakan..bergitu pasrah orangnya saya ni..(-____-)..heeeeeee....Macam hari kekasih juga,tiap-tiap hari kita boleh celebrate tak payah nak tunggu tunggu hari valentine..Lagipun haram disambut hari valentine..


Walaubagaimana pun malam tadi aku terkena juga dengan kawan aku..Konon-konon nak buat aku sakit hati,last-last dia yang sakit hati...hahaha...Tak apa kawan,next time try lagi...Konon-konon dia nak bagitahu aku budak yang aku admire tu suka dia..Apa feedback aku?Aku pergi support dia terima budak yang aku suka tu...hahahah...Dah la tu,aku pergi compare pula budak tu dengan sayang-sayang dia...Mana tak hangin dia,....hahahaha....Mana la aku tahu kau nak kenakan aku,kan tak pasal-pasal aku berlaku jujur disitu...hahah..


Tak kisah la April Fool ke April clever ker yang penting hari ni ialah Hari Jumaat...Kepada lelaki pergi lah sembahyang Jumaat..Kawan aku cukup tak suka lelaki tak pergi sembahyang Jumaat,bagus kan?Ye la,macam mana nak buat suami macam tu?Tiga kali berturut-turut tak pergi sembahyang jumaat pintu hati tertutup tau...


Yang pasti aku rasa lega sikit...Thanks kawan...kalau peristiwa tu tak terjadi mungkin aku masih leka...('',)....

Potong kuku ikut sunnah dan adab memakai cincin

selalunya benda-benda macam ni kita selalu terlepas pandang kan...Kadang-kadang main hentam je nak potong kuku mana..Dalam nak hentak-hentam terpotong kulit sekali..hakhakhak..

Tadi meronda-ronda aku ternampk entry kat blok bisyairi kat sini ada info yang diberikan..then mengenai cincin sebab rata-rata remaja suka pakai cincin kat jari telunjuk dan ibu jari..Tak elok bila pakai macam tu lagi-lagi bila kita dah tahu dan buat-buat tak tahu..Sebab dulu pun aku suka pakai kat jari telunjuk dengan ibu jari tapi lepas ustad aku bagitahu tak elok,aku cuma pakai kat jari manis je..(konon-konon macam orang dah bertunang)...hahaha