Friday, June 17, 2011

Berdikari lah!

Today aku jadi student UiTM yang setia di mana aku tak balik minggu ni (Tu pun sebab ada gotong-royong...Tak payah nak bajet setia sangat la kan...:P)..
Dah rasa bosan ke cik AYP?Nope!Belum lagi sebab aku ada banyak kerja nak kena buat..Hahaha....Tadi petang parents aku ada datang hantar kasut aku yang tertinggal....Biasala aku kan careless...Actually aku tak la minta dengan tergesa-gesanya kasut tu tapi parents aku memang nak ke bandar segamat ni nak beli tayar lori katanya dan terus la UiTM hantar aku punya kasut..
Dan mak aku bawa mee sup...Dan sememang nya naluri ibu tu kuat sebab aku  memang tak makan apa-apa dari pagi tadi...Asal mak bapak aku datang nanti mula la kedengaran suara sumbang cakap “untung la mak ayah datang kan..” “untunglah rumah dekat”...Hahaha...Tapi betul juga kata member-member aku ni....
Nasib baik la aku dapat dekat uitm segamat ni...sejam beberapa minit je perjalanan dari rumah aku...Dah la aku ni careless, untung la dekat, anytime boleh hantar..Bayangkan kalau kat Sabah Sarawak ke Kelantan ke...Tak ke merana hidup..Masa aku part  2 ke part 1 entah aku tertinggal handset...Mula ar macam cacing kepanasan...Tu pun ayah aku hantar beberapa hari selepas tu...Kau ingat ayah kau tak ada kerja ke nak melayan kau punya masalah?sapa suruh cuai sangat...Hahaha
So aku start berfikir kalau aku kena belajar berdikari la....Dan kena belajar untuk tidak mudah cuai lagi...Bayangkan kalau ada rezeki sambung degree nanti then kau dapat kat Shah Alam or Machang....Siapa nak layan kau dah wei?Siapa yang nak datang jenguk kau tiap-tiap minggu wei?Siapa nak hantar barang kau yang tertinggal memanjang tu?Melainkan kau balik sendiri la beb...Tapi kalau aku dapat kat UiTM sana mungkin aku akan jadi student yang setia...Takkan nak balik tiap-tiap minggu macam kawan-kawan aku kat sini yang majoriti budak KL and JB...Kalau anak dato tu tak apa la juga..Ni tak, duit PTPTN pun tak dapat.......hahahah
A’ah la, hai ptptn..Bila yang kau boleh luluskan pinjaman ni...Sem satu dulu dah lulus tapi bermasalah kat dalam maklumat diri pula..Apply baru pun bermasalah juga, sekarang dah lulus pun bermasalah nak download surat tawaran pula!Asal suwey sangat kau ni AYP?hahahah...Dah nasibku begini..Antara dua je, sama ada aku yang suwey atau ptptn yang suwey....haha..tadi ayah aku tanya ada duit tak...Aku tersenyum simpul..Konon nak buat muka kesian..Then dia cakap kalau dah senyap tu makananya tak ada la tu...Apa boleh buat, aku dah ikat perut sehabis-habisnya tapi awal-awal sem ni memang kena beli banyak buku...
Dan mak aku beli selipar baru...Ganti yang putus masa event baru-baru ni..Hahaha....Setahun dah berapa banyak kasut kau yang putus ni AYP....Cuba la jalan macam model sikit..Macam Hanis Zalikha ke...waaa...Eh, masuk sem baru ni aku dah tak nampak hanis zalikha...Dia dah grade ke?Don’t know la...


Ceritera hari ini

 Actually kelas pukul 2 hari ni (Khamis) batal..So macam kanak-kanak ribena la rakan sekelas aku bersorak dengan riang ria rayanya..Haihh, time semangat nak belajar time tu la kelas batal..Time aku tak semangat berderet pula kelas..Kelas aku hari Khamis ni start pukul 8 dan lagi kena mendaki bukit dekat UiTM Segar Amat ni kan of course la ada rasa malas ditambah dengan rasa ngantuk lagi kan..but today is different..Aku memang rasa malas nak pergi kelas tapi semangat tu ada...Dah mendaki bukit tu kan, tiba-tiba bapak tiri bagi student UiTM a.k.a pak guard tengah menunggu untuk menyaman student yang tak pakai kad matrik..
Guess what?Aku boleh tak bawa kad matrik aku hari ni...Alhamdulillah dia tak perasan even dia mengahadap ke arah aku..syukur sangat dah la aku tengah pokai..Buku pula mahal-mahal tapi it’s okay la sebab duit tu ke arah kebaikan...So jadi pengajaran kat aku, jangan lupa bawa kad matrik!!Then, selamatla aku sampai ke kelas..
Ada lagi yang aku pelik, bila belajar subject ni aku tak rasa mengantuk(ada la sikit) atau boring even subject ni more on theory..Mybe semangat pagi tadi kot..Mungkin juga sebab keikhlasan...Bila kita ikhlas, kerja jadi mudah dan seronok..Dan tak boleh bla next week kena bagi specch in Bahasa Inggeris ye kawan-kawan...Oh tidak!Rasa nak pengsan..Mesti datang penyakit parkinson tu..
Tapi yang best nya bila lecturer aku cerita dia pergi oversea tak silap aku London kot then dia cakap shopping mall diorang ada library..Dekat Malaysia aku tak tahu la tapi aku rasa patut diperbanyakkan..Sebab dapat encourage people untuk membaca at the same time boleh gain knowledge, pinjam buku...Kalau book store nak kena beli, of course la majoriti manusia nak yang free kannnnn..kannn..Then tak silap aku Singapore pun ada...Bagus nya orang negara luar ni diorang pergi mall untuk membaca bukan shopping je kat dalam fikira diorang..Dan sangat sesuai buat lelaki yang bosan-bosan tunggu bini or awek bershopping lebih baik diorang pergi library daripada usha awek lain kan...hahahaha

Today is fairytale...Hahaha...apa yang aku mengarut ni...But today memang have fun sangat...Sangat ker?Ermm..Boleh la untuk merawat hati yang lara...(ehem..ehem..lain macam bunyinya ye cik AYP...)
Kitaorang outing tanpa plan apa-apa...Aku pula teringin nak makan ayam KFC..So dapat la makan kan kang kempunan pula...Tengah khusyuk bercerita terbuka cerita pasal Nora Elena..Dan kawan aku sebut nama Aaron Aziz penuh dengan dengungnya..hahah..Dan aku tersebut kuih jadi kueyyy...Dan lagi best member sorang ni nak beli shawl..So aku cakap kat dia beli kat Bintang..Memang ada kedai nama ni..Entah macam mana dia dengan confident level yang tinggi ajak pergi Bukit Bintang..Haihh, jauh benor kau ajak kitaorang...Dah advance yerk Segamat, ada Bukit Bintang seyh..So kitaorang cantumkan ayat kitaorang tu jadi Pergi Bukit Bintang Dengan Aeronnnn beli kueyyyy...Hahahah...seronok betul ek gelakkan orang..Kena batang hidung sendiri baru tahu



Corat-corettadi ada debat roadshow dan tajuk debat nya pasal poligami..yang paling menarik minat aku pasal ayat seorang pendebat ni "usul kerajaan untuk berpoligami nak sangat ikut, kerajaan usul kan share kereta untuk elakkan pencemaran tak nak pula ikut...Lebih kurang macam tu..Tapi aku suka sangat ayat dia...Yang cakap tu lelaki tau...Senag cakap mana ada perempuan yang happy dimadukan..sebaik-baik mana pun perempuan tu mesti hati dia sakit punya la...Aku perempuan aku tahu la kan..Tapi bagusnya perempuan yang sanggup beroligami ni kan dia sanggup terguris semata-mata nak keredhaan suami dan payung emas...Kalau aku?Tak confident la boleh seteguh tu...Bukan tamak tapi....Yer la kot tamak, mana ada yang suka berkongsi kasih suami..Ada ke perempuan bila laki cakap nak kahwin lain then dia bersorak "yeyy suami aku nak kahwin!"..Hahah..