Thursday, December 30, 2010

Anak muda yg berjuang utk ngara...
Tahniah kpd pmain dan juru latih

harimau dh 14 thun lpar,dpat gak dia lapah helang(indonesia) sbg mgsa terakhir



Fuiyoo..pengiktirafan kot,,

piala idaman setiap ngara
Perlawanan penuh mendebarkan..Walaupun dah ada bekalan 3 tapi macam yg aku cakap bola itu bulat..Haih,betul2 mndebarkan..Ibu mengandung dgn org yg ada sakit jntung mmg tak boleh tgk..Aku yg tak sakit jntung ni pun rasa mcam nk gugur jntung ni..Mula2 separuh masa pertama nmpak Malaysia banyak serang,then permainan pun laju sebab masing2 nak buru gol. Separuh masa kedua Malaysia banyak bertahan tapi dlm bertahan tetap bocor..Pelik jugak,kalau lawan kat Malaysia Gonzales pun tak dpat nk pegang bola tapi lwan kat Indon pertahanan nmpak pincang(wah,ayat cm pngulas sukan). Mujur Khairul Fahmi selamatkan gawang. Kalau ikutkan aku rasa Indon boleh ada banyak peluang mungkin boleh ulang kejayaan 5-1 tapi Fahmi betul2 mainkan peranan.. Naik sakit telinga aku dgr mak aku jerit..heheh..Lpas tu separuh masa kdua jiran aku dtang,pehh lagi la syok bila tgok rmai2 kan,jeritan pun bertmbah2 la..Mak aku buat bihun,goreng karipap..Tapi tgk bola,bihun dpn mte pun tak lalu,tak senang dduk selagi tak bunyi wisel penamat.Lepas tu bapak aku cakap tggu la Safee dpat bola tahu la nnti sekali tak dan beberapa minit Safee pun sumbat gol. Tendangan  kaki kiri Safee tadi memang superb..Cantik giler rembatan dia. Bapak aku ckap dia mcam pengganti arwah mokhtar dahari...arwah dulu kalau tak dpat takpe,kalo dh dpat mmg gol la...Safee pun ada ciri2 cam tu,kalau dpt bola kat dia,dia mmg tak sia2 kan pluang tu..Semuanya pemain muda kecuali Amri Yahyah..Teringat plak kat pemain berpengalaman mcam Nor Hafiz Zamani Misbah(pnjang tol namanya),Indra Putra(adik bradik Asraruddin Putra ke??Eh,bknnnnn..),Khalid Jamlus,Syukor Adan,Liew Kit Kong..And banyak la lagi. Dah lama tak ikut perkembangan bola so aku pun tak tahu pemain2 ni main team mana Cuma Amri aku tahu memang stay selangor..Anak jati selangor   la katakan..Time wisel penamat je aku pakat tepuk tgan dgn yg lain..Apa yg aku nmpak lepas habis tu,Muslim sujud syukur..(‘’,)Bagus,sebab kmenangan tu pemberian Dia kat atas,kte kne bersyukur..Tapi dkt facebook,rata2 dok sebut psal Khairul Fahmi. Time tu bru sdar handsome,jtoh ati pon ada..Market dia naik la lepas ni sebab jd hero utk team Malaysia..Kalau dia tak cekap mungkin Indon bantai 6-0 entah..Tapi sakit hati la Amri mesti masuk last,tak dpat nk tgok dia tnjuk skill..Sekarang team bola sepak Malaysia dah buktikan keupayaan masing2..Hopefully penyokong lepas ni cntohi pnyokong Indon,walaupun dah tahu Indon kalah diorang tetap gak stay sampai habis berbeza dgn penyokong Malaysia..Kalah je dikutuk,putus asa nk sokong. Aku banyak kali gak berdebat dgn org yg suka skong team luar ngara dr team ngara sndiri alsan diaorg team Malaysia lemau la,main tak best la apa la..Sekarang tgok sndiri. Jjur,aku tak ikut sgt pkmbangan bola luar ngara,tapi team dlm ngara mmg aku follow terutama team Pahang and Selangor..Dan pling aku follow team kbangsaan la..Selalunye yg ktuk2 keji2 team Malaysia ni org laki..ckp je pndai,klu pndai sgt pergilah main baru tahu rasa. Masa menang dijulang,kalah dilapah dengan cacian. Haih..adat manusia...Apa2 pun aku rasa team Malaysia dah buka mata semua org,terutama coach Indon yg pndang rendah kat Malaysia..Tapi kan,masa perlawanan tadi gol keeper Malaysia kena laser,jelas giler nmpak,tak ada complain pun??Tapi Gol keeper Indon kena laser tapi tak nmpak pun,lebih2 nk mengadu kat refree and jadikan alasan kalau kekalahan disebabkan laser.ALASAN!!!Coach dia sendiri mengaku kalau kekalahan tu sebab anak buah dia sendiri..Huh..Perlawanan yg paling best pernah aku tgok..Safee dgn Khairul Fahmi patut dpat angerah pmain terbaik..Perlawanan yg sgt best,mybe akan sntiasa jd ingatan..(‘’,)

Monday, December 27, 2010

Semangat Pemain Malaysia...

Malam tdi menyaksikan Harimau Malaya menumpaskan pasukan Indonesia dengan skill yg menarik ditunjukkan pemain Malaysia..(Asal ayat aku skema je ni..)..Agak mendukacitakan sebab aku tak dpat gi tgok kat stadium..Kalau stadium tu kt sebelah rumah,cnfirm la pergi..Tp stdium nyer agak jauh beribu batu..Yg lagi bikin wa panas ,bila kkak aku dgn kakak ipar aku menjeleskn aku..Mentang2 dorang dapat pergi,dorg pon berpakat menjeleskan aku,dan terpaksa aku mngakui yg aku memang jeles..

Abg aku plak siap ckp Amri Yahyah comel...Mentang2 dorang tahu aku minat giler pemain jersi 17 tu.Tp syg seribu kali syg Raja Gopal masukkan dia last minit..Patutnya separuh masa kdua terus jer bg dia msuk ganti pemain lain..Wah,dh mcm coach lak aku ni....Tapi aku seronok gila tgok permainan malam tadi..Gol yg Malaysia bagi diluar jangkaan aku..So team Malaysia dah ada bekalan yg selesa utk ke Indon. Cuma yg kurang best bila kontroversi laser dgn gol keeper Indon..Benda2 ni sbenarnya memalukan jer..Dah alang2 macam tu kenapa tak bakar jer bendera dorang plak?hahahaha...Tak ada la,tapi seriously tak best la main khianat macam tu kan,guna laser plak..Biar la menang dgn cara suci kan..Tapi kan yg menarik aku tgok kalau Safee Sali sumbat gol je dia akan cium lencana lambang Malaysia kat baju dia tu,macam tu la semangat cintakan negara..Pertahanan Malaysia memang gempak habis la..Sampai naik kesian aku tgok Gonzales sebab pemain yg menjadi kebanggaan Indonesia tu tak dapat pegang bola sangat..Setahu aku dia tu pemain import kan?tapi ada org Indonesia cakap dia tu memang org Indonesia mungkin mebesar kat luar negara...Entah ye ke tak...

Tapi bangga ar sikit,team Malaysia tak guna import2..100% tempatan beb..Lebih bagus mcam tu,ye la negara kita,biar la anak Malaysia yg main,pe kejadahnya nak import2 lak kan..Huhuhu..peluang Malaysia jd juara dah terbuka tapi belum tentu lagi akan jadi juara..Sebab org selalu cakap bola itu bulat..Agak2 kalau main bola sepak guna bola gelonjong,macam mana ek ??;/

Thursday, December 23, 2010

Tutorial 02 : How to draw an EYE (Part I)

Tuesday, December 21, 2010

Maher Zain - Insha Allah | Insya Allah | ماهر زين - إن شاء الله

Tawar hati

Apa maksud tawar hati?Macam mana kita nak tahu hati tawar ker masin ker?Kita boleh rasa ker hati tu?Adakah setawar air masak?huhuhuhu...Kalau ikut kamus dewan(aku tak tahu edisi ke berapa,bnyak sgt edisi nyer..)maksud tawar hati ialah tidak mempunyai minat lagi..Contohnya mcam situasi aku(ni la tujuan aku yg asal sbnarnye...;P)Pada mulanya aku sukakan 'ia' tapi setelah berkali2 benda yg lebih kurang sama terjadi,perasaan tu jadi pudar dan tercipta la perasaan tawar hati..For example,air nila yg kita biar kan beberapa hari,pasti warna nye akan memudar..Macam tu la juga hati kita,kalau terbiar tak dijaga,asyik disakiti je,of course la akan pudar kan?Erm..Kena ke perumpamaan yg aku bagi ni??Halal la tu...Dan kat bawah ni lirik lagu dari penyanyi Nadia,ada la kaitan sikit2 dgn cerita aku ni kan..Tapi aku tak kenal la siapa penyanyi nye,suara dia mmg baikkkkkk punyeeeeee la kan..Serak2 sikit,mmg fayourite la kan...Kalau Ain AF8 nyanyi lagu ni mesti best kan???erm...=)






Salam untuk kekasih


Di sebalik kalbu
Yang semakin layu
Terbenam rasa rindu
Terkunci suara hati
Tiada siapa tahu

Dimanakah kasih
Tak seperti dulu
Kata kau sayangkan ku
Benarkah itu

Walau kehadiranku hanyalah sementara
Bukan salahmu sayang kira kau jatuh cinta
Akan ku pergi jauh takkan kembali
Salam maaf permisi
Ku undur diri

Kini ku bersara
Dengan langkah baru
Menyisi luka ini
Kekasih... sekeras aku
Terhiris kerna kamu

Ku tinggalkan cinta
Kisah yang berlalu
Kisah kenangan kita
Hanya kau tahu

Walau kehadiranmu bagaikan menghiasi
Bukan caraku sayang harap engkau mengerti
Pemergianku ini tak ku relai
Salam maaf permisi
Ku undur diri

Thursday, December 16, 2010

Puaskah?????

Tgh2 malam ni aku tak tahu nak bebelkan apa......Puas berfikir sampai rasa puas,aku pun dengan puas hati menemukan idea tentang lagu puaskah nyanyian Wali Band..Lagu ni wlau dah berulang kali aku dengar tp feel tetap gak tak berubah..Lagu ni memang sedih,sape2 yg slalu dilukai pakwe or makwe masing2 boleh la dengar..Mcam aku,mana pernah dilukai dgn parahnya oleh boyfriend aku..Opps!ex-boyfriend mksudnyer..Aku cuma pernah frust dgn org yg bkan couple aku..Herm,mmg pelik..Aku pun x pernah frust masa putus..Sebab aku yg putuskan,mcam mana nk frust nyer..Aku cuma prnah bengang jerr...hahaha...Tapi aku bersimpati dgn nasib kawan baik aku.Bagi aku ex dia terlampau kejam.Byangkan lah,awek ada depan mata tapi dia bermesra dgn org lain time birthday dia.Habis,awek dia macam mana?Dia fikir awek dia tunggul?Time nak bukan main,bunga la apa la..Dah dpat,bunga taik ayam pun xbagi..Itu lah lelaki....Bengang plak rasanya bila ingat kat mamat tu.Agak2 kalau aku ajak fight sape yg menang erk?huhuhuhu...So,senang citer,hrgailah org yg syg kita,takut kita menyedarinya pada lewat waktu..=)..So,utk menepati tema coretan aku,kat bawah ni lirik lagu Puaskah..


Puaskah


Puaskah kau lukaiku
Puaskah kau sakitiku
Puaskah khianatiku
Puaskah hoo.. Sayangku



Di manakah nuranimu
Di mana akal sehatmu
Sekarang kau campakanku
Setelah kau dapatkanku



Reff:
Mungkin hanya bila ku mati
Kau ‘kan berhenti ‘tuk menyakiti
Sampai kapan aku begini
Terus begini
Terus engkau lukai


Ingatlah saat yang lalu
Saat kau peluk diriku
Tapi kini semua lalu
Kau tega khianatiku



Wali Band,Puaskah



Kena tema tak??Hahahah

Tuesday, December 14, 2010

Kehilangan

Kehilangan...Atau boleh juga disebut perpisahan. Erm,kalau cakap pasal kehilangan,aku dah banyak kali mengalami kehilangan. Macam2 jenis kehilangan. Hilang barang tu toksah cakap la kan,pulak tu aku ni kat dalam rumah memang glamour dgn kecuaian aku. Asal hilang duit,aku dah tersengih2 mcam kerang bsuk kt my mom smbil mnyuruh beliau mnyimpan duit aku if ada terjumpa. Kalau sebelum ni parents aku berleter gak,tapi kalau dah benda yg sama berulang,smpai dh tak tahu nak leter apa dah...hahaaha..tapi tu bukan la tajuk utama untuk aku coretkan..Kehilangan bagi aku sesuatu yg amat perit...Tapi hidup kena teruskan juga kn?Kehilangan ada macam2...hilang sementara,hilang selamanya.hilang dari mata tapi wujud dari nyata,hilang dari mata dan tak wujud secara nyata.hahaha...aku dulu masa kecik2 ada seorang kawan lelaki yg paling rapat,kitaorg memang baik giler,dia dah mcam abang aku,mybe aku pun da mcam adik dia kot...Gi mana2 je sama2,dah mcam belangkas..Bila ingat balik kenangan tu memang best jer,tapi semua tu tak lama..Makin membesar kitaorang dah bawa haluan masing2,and aku kehilangan seorang yg bernama kawan. Kalau kehilangan buat selamanya pula,aku kehilangan moyang aku,aku sempat juga la bermanja even aku kcik lagi tapi aku menangis masa dia meninggal..lepas tu,nenek belah ayah masa umur 12 tahun,aku nk ambik upsr,kakak aku spm. Masa ayah aku call tu,suara dia lain sangat,bila ingat memang sedih sangat bunyi suara ayah aku masa tu. Masa aku bagitahu kakak aku,dia macam tak percaya and dia cakap aku main2...Tapi tu hakikatnya..Lepas tu,aku kehilangan makcik sedara,pakcik sedara dan yg mnyedihkan aku kehilangan datuk belah mak waktu aku form 5. Dah la time form 5 aku memang down giler,mcam2 msalah dtang masa tu..Tapi setiap yg berlaku kan ada hikmahnya,mujur aku ada kawan bernama Salwa,Afidah,Syahadah,palie,Ariel and ramai lagi kawan sekelas yg support aku.yg try slowtalk dengan aku pun ada..Allah je la yg dapat balas jasa korang..Waktu form 3 pula aku kehilangan kawan juga,time nak exam jer mcam2 msalah dtang,msalah psal kawan,pasal stdy,family..memang down ar sampai ganggu pelajaran aku,tapi form 5 lagi teruk keadaan aku..frenship kitaorg bermasalah sejak mncul orang yg keempat..hahaha..Tapi aku dengan dia dah kawan semula,dia pun dah mengaku salah and penyesalan dia,and bagi aku apa2 pun dia tetap kawan aku..KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN..Erm,mendalam maksudnya..Tapi bukan ke perpisahan tu menyedihkan?Tapi aku pernah lalui situasi kebahagiaan dalam perpisahan ni..Time form 5 ada gak..Berpisah dengan org yg mengaku dirinya sahabat,tahu2 dia la musuh dalam selimut..Tapi aku tak kisah kalau aku hilang orang macam tu,terjaga sikit telinga aku dari mendengar orang mengutuk je 24 jam,even kawan sendiri pun dikutuknya apatah lagi org lain..Alhamdulillah,sebab Allah tunjukkan aku siapa itu KAWAN..Bila dah separate,mcam2 yg dia buat sebab tak puas hati dengan aku.tapi apa aku kisah?Tuhan kan Maha Adil..Bagi aku hilang kawan yg jenis ni kan ibrata hilang pasir..Bayangkan bila kita hilang pasir dengan permata berkilau,yg mana kita akan ralat?So,aku Cuma hilang pasir je,yg boleh dijumpai merata tempat,tapi aku akan rasa rugi kalau hilang org yg diibaratkan permata yg kilaunya tak sama dengan kilauan permata lain..Bila berkawan,kita kena berpada2..Janganlah terlalu percaya kan yg nama kawan..Lepas apa yg terjadi waktu form 5 tu,aku banyak sedar kalau kawan bukan segalanya,aku tak patut sayang kawan melebih2..Bagi aku sekarang,family is first...Blood is thicker than water..Dan aku tetap ingat kenangan kawan masa kecik aku....Ha,yg tu tak sama dengan pasir,dia sangat berharga ,ktaorg pn dah mcam 1 family..hehehe...Panjang lebar plak celoteh aku,dari cerita kehilangan dah melalut pasal frenship,pas tu keluar pulak pasal fmily...hehehhe...Tapi moralnya,apa pun musibah,jgn cepat loose hope..Allah never far away and always by our side...=)~Siapa aku?aku adalah aku dan aku tetap aku..~

Tuesday, December 7, 2010

Amri Yahyah pemain lincah

Aku baru je habis tengok perlawanan Malaysia lawan Laos.. First goal Amri Yahyah la yg gol kan..Dengan tandukan ajaib dia tu la..Yang bagusnya Amri ni kan,dia rajin..Rajin kejar bola.Kalau tengok pemain lain kdang2 bukan main susah nak kejar bola,diorang tahu ambik bola yg dekat jerr..Tapi Amri ni kecik2 cili padi,lincah seyh..Sebab tu dia digelar pemain yg rajin..Favourite team aku pun Selangor dgn Pahang cuma Pahang sekarang agk malap sikit.Aku start minat team Selangor,of course la sebab ada Amri,lepas tu plak Selangor tengah gah tak silap aku tahun 2006 kot yg team tu menang 3 piala.Dah la ada Bambang Pamungkas..Masa tu aku memang giler bola la,siap gduh dgan akak aku sebab rebut tengok tv.Aku lak pantang kalau Selangor main,memang aku pastikan aku dpat tengok.Masa tu aku memang minat Khalid Jamlus,Bambang and Amri...Dulu2 memang aku kumpul la buku bola,lagi2 yg ada gmbar amri atau nama mnje nye Aie..Heheheh...Nama dah la sama dengan ex aku..Eh,lari topik plak...Hehehe...Apa pun aku rasa Amri ni boleh jd legend bola sepak..Lebih kurang Bambang juga,kecik tapi lincah.Kalau prasan,Amri suka bagi tandukan yg superb..Nth2 dia memang suka menanduk kot,jgn ditnduk ank bini dia dh...Hahahaha..

Monday, December 6, 2010

Teringat barbie diaries..

Rumah aku dah kosong selepas saudara mara and kakak,abang aku balik..Kenduri depan rumah aku pun dah selesai..Seorang lagi anak dara kat sini dah jadi isteri orang..Tapi kan,sejak tengok cerita the barbie diaries semalam,aku jadi rasa nak patung barbie tu..Ye la,masa kecil2 dulu tak dpat..=(..Erm,bila agaknyer aku boleh dapat?hahaha...Nanti mak aku samakan aku dengan dak kecik lak..Confirm bin pasti,msti aku akan dpat cramah free dari my lovely mum..heheheh..

Thursday, December 2, 2010

Kepenatan melampau

Sewaktu aku tulis blog ni aku baru je smpai rumah,baru je aku balik dari KL..huh,letih betul.Tapi keseronokan tu ada...Aku menetap rumah makcik sedara aku masa pergi sana,then kat umah makcik aku ada banyak baby sebab makcik aku ni pengasuh..Geram gilerr tgok budak kcik ni..Yg best nyer nama baby kat sini kebnyakannya sama dengan org yg berkaitan dgn aku.Ada sorang budak kcik ni nama dia Am..Sama nama dengan ex aku yg the latest.Lepas tu ada nama Adib,budak yg aku prnah suka.Lagi sorang nama naqib,sama nama dengan kawan baru aku..Lepas tu baby yg lain semua perempuan.Dalam semuanya tu,aku paling suka dgn Adib,sebab nyerr dia tembam,montel je dak nye.Herm,rndu plak nk main dengan budak kcik.Tggu anak sedara la plakkk...hehheheheh

Sunday, November 28, 2010

Seba sedikit mengenai konvo


Posing maut seyh(lupa lak nk rotate dulu)

selesai sudah

sebagai kenangan

sayee pun nk jugakkk

Pada hari Ahad,21 ari bulan 11 aku berangkat ke negeri 'Ganu kita' untuk konvokesyen.Tapi bukan la aku yang konvo nyer...hehehe...aku baru je nak masuk sem 2.


Actually,aku hantar akak aku nak konvo. So,second brother aku pun tempah hotel felda. Memang seronok sebab hotel dia agak best...Hahaha...Dapat  rumah sebiji macam tu ok gak...hahaha..Petang tu kitaorang pergi jalan sekejap ke pantai. Then,pagi esoknya kitaorang pergi pasar payang. Pergi Terengganu mesti la kena pergi pasar payang. Perkara wajib tu. Aku ada beli pin tudung(kerongsang..kot ada yg tak faham)  yang dah lama aku cari tapi yang sedihnya hilang akibat kecuaian aku sendiri. Nak buat macam mana bukan rezeki aku untuk memakainya..Huhuhu..Lepas tu kitorang berangkat la ke majlis konvo..Ada ke patut kawan akak aku salam aku,dia pergi cium tangan aku. Aku tahan je gelak,aku pandang k.ipar aku,dia pun pandang sengih2...Sabar je la,punya la susah aku nak tahan gelak tu. Hahaha..Nasib baik aku tak terfikir nak cium tangan dia gak,kalau tak berlaga la kepala kami. Sepanjang majlis berlangsung,Agak jenuh juga kami menunggu.Lepas aku tengok akak aku naik pentas aku pun terus chow bersama my mom...Hahaha..Aku pun pergi la cari bunga. Serius,mula-mula aku ingat bunga ni murah la kan dalam belas2 or dua puluh ke..Rupanya sangkaan aku meleset sama sekali..hahaha... Kedai first aku pergi,budak remaja la yang jual. Bukan main panggil mak aku ‘mak’ tapi jualnya mahal gak,cakap je harga diskaun. Diskaun ape cam tu..So,aku tinjau kedai second. Mak aku minta kurang dengan ‘pakcik’ tu tak dapat. Paling sikit pun dia kurangkan dalam singgit. Herm,kenapa dia tak kurangkan satu sen je???Tapi ada seorang makcik yang baik hati<sebab dia puji aku> hahah...Mak aku minta kurang dengan dia sebab masa tu nak beli dua bunga...Hahaha,pas tu dia pun bagi aku harga special..Thanks makcik..hehehe..Memang seronok la tengok time dorang habis konvo. Main baling topi<topi kot namanya>....ada graduan yang baru lepas excident,dia datang guna kerusi roda. Alhamdulillah,dia tetap ada kesempatan nak rasa konvo tu kan?Buat aku rasa tak sabar nak lalui saat konvo..Memang seronok..Bergambar dengan kawan-kawan..Lewat juga la majlis tu habis. Lepas tu singgah makan,masing2 memang kelaparan. Sudu yang aku makan bengkok lagi tu..Hahaha...Sape suruh bagi sudu lembik kat aku,kan dah dapat. Memang best la trip kali ni even penatnya tahap gaban.




Saturday, November 27, 2010

FADHILAT YASSIN

::RaHsIa SuRaH YaSsIn aYaT kE 58::


Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut "SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan. Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....

AMINnnnn.


Sampaikan dakwah ini kepada sahabat anda seramai mungkin, tiada kerugian bahkan digalakkan. Ikhlaskanlah hatimu menyampaikan dakwah ini kerana Allah. Dunia adalah pentas, akhirat tempatnya yang sebenar.... 
Maklumat ni aku ambil dari blog seorang lelaki tapi aku tak ingat namanya..Dan diakhir post nye pun meminta dakwah ini disebarkan. so sebagai orang islam menjadi kewajipan untuk aku menyebarkannya. so,sebarkan lah dakwah ini untuk berkongsi ilmu..

Friday, November 19, 2010

thanks!!!!!

thanks to my fren nur suhaida.........keranamu aku berjaya update and edit blog ni walaupun x complete lagi.....thanks a lot my lovely fren..
ini cerpen dari aku yang direka khas oleh aku sendiri..ada yang aku adaptasi sikit dari pengalaman orang..so,yang rajin baca,sila la baca..yang tak rajin?lantak korang lah....


PUASKAH..

Alin berjalan menuju ke kelas dengan langkah longlai. Mood untuk belajar hilang tatkala dia baru selesai bertengkar dengan teman lelakinya,Fazli. Dia terlalu menyayangi lelaki itu,kenapa tidak pernah lelaki itu cuba melihat dari dalam lubuk hatinya itu. Sejak akhir-akhir ini pertengkaran sudah menjadi kebiasaan untuk mereka.
“Oit!”sergah satu suara. Suara yang sememangnya tidak asing lagi.
“Kau ni Fiqa..Dah tak ada kerja ke?Tak habis-habis nak buat aku sakit jantung,”kata Alin kepada teman baiknya itu. Fiqa satu-satunya kawan yang sering memberi kata-kata perangsang saat dia memerlukannya.
“Kau tu ha..Tak habis-habis buat muka monyok macam tu..Kau tak boleh bagi muka yang lebih lawa lagi ke?”soal Fiqa seraya menjeling rakannya itu.
“Qa..Aku...,”
“Gaduh dengan Faz lagi?Tak payah cakap pun aku dah tahu..,”pintas Fiqa dan Alin hanya tertunduk membisu.
“..Al,kau cari orang lain je la..,”sambung Fiqa.
“Kau gila apa?Jangan nak mengarut la..Dah la,jom masuk kelas..,”Alin terus menarik tangan rakannya itu.

“Al,aku tengok kau langsung tak fokus masa belajar tadi...Apa masalah lagi kau dengan Faz tu?”soal Fiqa.
“Kalau aku cakap kau jangan marah ey?”soal Alin.
“Tengok la dulu..Kau doa-doa la supaya aku tak marah..,”
“Aku tak dapat nak join kau dinner malam ni dengan kawan yang lain..Faz bising la,”
“Kalau yang ni memang aku nak marah. Apa masalah mamat tu?Dia tu suami kau ke?Kau bini dia ke?”Fiqa meninggikan suara lantas Alin memberi isyarat dengan jari telunjuknya di bibirnya.
“Hai..,”entah dari mana Fazli muncul tiba-tiba. Fiqa membuat muka.
“..Al,busy ke?”soal Fazli.
“Dengan kau,mana la dia boleh busy..Kan Al?”Fiqa memandang Alin yang seakan tersepit dengan pertanyaan itu.
“..Dah la..Aku gerak dulu,”Fiqa terus beredar.
“Kenapa tu?”soal Fazli.
“Dia marah la sebab  Al tak dapat join malam ni..,”
“Tu pun nak marah ke?Keluar je la sendiri..Dah tak ada pakwe tu buat cara tak ada..,”
“Faz,tak baik cakap maca tu..Dia kawan Al,walau macam manapun dia tak pernah cakap yang tak elok tentang Faz,selalu sokong hubungan kita..,”
“So,Al nak salahkan Faz la ni?Apa kata Al join je dia jadi single,lepas tu boleh la berkepit dengan dia 24 jam..,”Fazli terus melangkah dan Alin mengekorinya.
“Faz,Al minta maaf ok..Ok,I admit that,ni salah Al..Please..Al tak nak kita gaduh,”pujuk Alin.
“Ok..Tapi ingat ye,Faz tak nak Al keluar malam ni. Kalau Faz dapat tahu siap Al,”Fazli mengingatkannya dan Alin hanya mampu mengangguk.

“Fiqa,mana Alin?”soal Amer. Mereka berjalan beriringan untuk menuju ke kereta milik Amer.
“Kau tahu je la dia..Si Faz tu tak bagi dia keluar kan kalau ada lelaki. Serius beb,rimas aku kalau orang buat macam tu...,”rungut Fiqa.
“Alin kan sayang sangat kat Faz tu,assignment Faz pun dia buatkan. Untuk Faz apa-apa pun dia sanggup. Tak faham aku dia tu..,”kata Amer. Fiqa hanya menjungkit bahu. Tiba-tiba dia ternampak satu pasangan yang sangat dikenali lelakinya. Sah!Itu Fazli.
“Mer,cuba kau tengok sana..Oo,patut la tak kasi Alin keluar..,”
“Aku tak terkejut la kalau setakat macam tu sebab aku dah berkali-kali tengok dia bertukar perempuan..,”balas Amer.
“Kenapa kau tak bagitahu?”
“Aku kesian kat Alin..Kalau aku bagitahu kau,kau mesti mengamuk punya..Kau dengan singa betina kan sepupu..,”kata Amer dan Fiqa tersenyum paksa.
“Hari ni kan..Kasut aku agak tinggi,kalau sumbat kat mulut orang ni memang best..,”sindir Fiqa lantas Amer ketawa kecil.
“Kasarnya bergurau..,”
“Nak rasa ke?”
“Jangan la macam tu..Eh,tapi sejak bila kau pandai pakai kasut tumit tinggi ni?Maju dah kau sekarang..,”usik Amer dan Fiqa membalas dengan menyikunya. Keesokan harinya Fiqa menceritakan hal tersebut kepada Alin. Jelas diwajah Alin akan kesedihan yang bersarang dihatinya.
“Aku tahu,kalau aku tanya dia nanti mesti kesalahan akan berbalik pada aku. Last sekali  semuanya akan berakhir dengan pergaduhan..,”
“Al,kenapa kau nak seksa diri kau?Aku tak tahan  la tengok kau menangis je sebab dia..Mana tahu kalau korang berpisah,kau akan jumpa kebahagiaan kau. Macam lagu Shahir,kebahagiaan dalam perpisahan..,”kata Fiqa sambil membayangkan wajah penyanyi itu.
“Kau boleh cakap apa pun,tapi jangan minta aku berpisah dengan dia..Aku tak sanggup Fiqa..,”air mata Alin mula mengalir.
“Al,kau boleh dapat lelaki lagi baik dari dia..,”tegas Fiqa. Alin menggeleng perlahan.
“Aku sayang dia..Aku harap kau faham. Sebagaimana kau susah nak lupakan Aie,macam tu juga la situasi aku..,”
“Kau silap Al,aku dah lama lupakan dia. Tolong jangan pernah ungkit nama lelaki tu lagi..,”Fiqa terus beredar. Alin menangis tersedu-sedan. Dia tidak sengaja mengungkit nama itu dan membuatkan sahabatnya berkecil hati.

Setelah habis sesi kuliah,Fiqa berehat seketika di tepi kolam berdekatan kelasnya yang terakhir. Matanya merenung kolam ikan itu namun fikirannya melayang jauh. Mana mungkin dia lupakan lelaki yang selalu menyakitkan hatinya itu. Namun semua itu telah berlalu dan dia mampu berdiri tanpa lelaki itu,dan tiada lagi nama itu dihatinya kini.
“Fiqa,kau buat apa ni?Cara kau tenung kolam ni macam nak terjun je..,”tegur Amer.
“Aku tension la..,”
“Kenapa pula..,”
“Si Faz tu,tak habis-habis sakitkan hati Al. Mana dia letak mata dia sampai tak nampak betapa besarnya sayang Al kat dia. Al tu sanggup buat apa pun yang penting dia happy. Kalau dulu masa nak tackle Al,macam-macam dia sanggup buat. Daki gunung Kinabalu pun sanggup rasanya. Tapi bila dah dapat,suka-suka hati dia nak sepak kutip ikut dia suka..Melampau kan?”
“Sebab tu kalau bercinta,janganlah sayang kat orang lebih dari sayang kat diri sendiri. Nanti lama-lama boleh jadi hamba cinta tau tak..Bercinta pun berpada-pada la..,”
“Tapi lelaki ni suka bagi harapan kan?”
“Kau ni Fiqa..Nak kutuk lelaki pun jangan la depan-depan seorang lelaki. Tak semua macam tu la sayang oii..,”
“Ayat tu la juga aku dengar..Tak semua lelaki macam tu..,”ajuk Fiqa.
“Fiqa..,”
“Eh,Alin..,”kata Amer namun Fiqa tidak mempedulikannya.
“Fiqa,jangan marah aku lagi,please..Aku salah,aku minta maaf. Aku janji aku takkan sebut nama tu dah. Please Fiqa,jangan marah aku..,”pujuk Alin. Melihat kesungguhan rakannya itu Fiqa akhirnya tersenyum.
“Apa la korang ni..Jangan la gaduh-gaduh dah..,”kata Amer.
“Mana ada gaduh..,”kata Alin sambil memeluk sahabatnya.
“Aku tak nak peluk ke?”Amer memuncungkan mulutnya.
“Bukan muhrim..,”balas Fiqa lalu mereka tergelak bersama.

Alin bersiap-siap untuk ke majlis hari jadi Fazli. Dia tersenyum memandang cermin. Kemudian dia memandang pula kotak hadiah yang berisi jam tangan. Fazli pernah mengatakan ingin memiliki jam tangan yang diminatinya disebuah kedai. Namun pada masa itu Alin tidak mempunyai duit yang cukup dan mujur sewaktu dia ingin membeli jam tersebut masih lagi ada.
“Alin,Fiqa dah datang tu..,”kata ibunya.
“Baik ma..,”balas Alin lalu bersiap dan dia pergi bersama Amer dan Fiqa yang turut diundang ke majlis hari lahir Fazli. Kelihatannya Fazli sibuk melayan tetamu ketika mereka sampai. Fazli hanya menyuruhnya makan dan setelah memberi hadiah,Fazli hilang di tengah keramaian.
“Boringnya..,”rungut Fiqa. Alin hanya senyap. Rasa ingin menangis ditahannya. Adakah dia tidak begitu penting dihari bahagia Fazli ini?Kehadirannya seola-olah tidak memberi erti.
“Al,tu Faz dah nak potong kek..Jom,”ajak Amer dan semua tetamu tertumpu untuk acara memotong kek. Setelah meniup lilin,Fazli memotong kek. Potongan kek itu tadi disuap pada gadis cantik disebelahnya tanpa dihirau kekasihnya yang berada didepannya. Setelah itu pula,dia meminta memilih hadiah paling istimewa untuk dibuka dan ternyata hadiah yang dipilih ialah hadiah daripada gadis yang sama iaitu seutas jam tangan yang kelihatan mahal. Semua tetamu memuji-mujinya.
“Siapa kekasih dia sebenarnya ni?”soal Fiqa dan Alin terus beredar meninggalkan majlis. Amer dan Fiqa saling berpandangan. Kalau diberi peluang,aku rasa nak tumbuk lelaki bernama Fazli saat ni,bisik hati Fiqa lalu melangkah untuk beredar. Sampai dimuka pintu,Fazli memanggil.
“Korang nak balik dah ke?Alin mana?Birthday aku bukan main nak balik awal..Cuba kalau melepak dengan lelaki..,”kata Fazli tanpa rasa bersalah.
“Aku tak habis fikir la dengan perangai kau ni..Nak kata buta,mata celik lagi..Nak kata tak ada otak,takkan la boleh belajar kat universiti. So,apa perkataan yang sesuai untuk kau?”soal Fiqa tidak puas hati dengan lelaki dihadapannya.
“Apa masalah kau ni?Kau memang dari dulu tak suka kitaorang couple kan?Tak habis-habis nak burukkan aku..,”balas Fazli.
“Kau dah lupa ke siapa yang tolong kau sampaikan isi hati kau masa kau nak dapatkan Alin?Kalau Fiqa tak suka kau,dari dulu lagi dah dia tak payah tolong kau..,”sampuk Amer.
“Orang dah buta hati macam dia ni,mana boleh fikir ikut logik dah..,”
“Jaga mulut kau..,”Fazli memberi amaran.
“Kenapa?Apa yang salah dengan ayat aku?Kau tu memang buta hati..Kau dah tak nampak ketulusan hati Alin lagi. Kau buat dia macam boneka,kau sakitkan hati dia berkali-kali,tapi kau lemparkan kesalahan kat dia sampai dia hidup dengan rasa bersalah. Manusia jenis apa kau ni?Sampai bila kau nak sakitkan hati dia?”tengking Fiqa.
“Kalau dia tak tahan dah lama dia tinggalkan aku..Masalahnya dia yang selalu buat aku sakit hati..,”balas Fazli tanpa rasa bersalah.
“Fiqa,tak guna kau cakap dengan orang macam ni..Dia akan sedar bila dah rasa kehilangan nanti..,”kata Amer lalu menarik Fiqa keluar dari situ.
“Amer,aku nak pergi jumpa Alin..Dia mesti tengah sedih sangat..,”kata Fiqa sewaktu di dalam kereta.

“Alin..,”tegur Fiqa pada sahabatnya yang teresak-esak  di atas katil. Perlahan-lahan Alin bangun dengan mata yang kemerahan. Sayu hatinya melihat rakannya yang terus dalam linangan air mata.
“Al,sabar ye..,”
“Kenapa dia buat aku macam ni..?Apa salah aku kat dia?”
“Al,kau tak salah pun. Al,please..Kau kena lepaskan diri kau dari dia..Aku dah tak sanggup tengok kau macam ni. Sumpah aku tak sanggup..,”kata Fiqa lalu Alin memeluk erat sahabatnya itu.
“Dia terlalu beerti bagi hidup aku Fiqa...,”kata Alin dalam esakan.

Hari itu Alin tekad untuk berbincang dengan Fazli setelah seminggu mereka tidak berhubung selepas peristiwa itu. Setelah setengah jam menunggu akhirnya Fazli muncul juga. Muncul tanpa sedikitpun senyuman.
“Thanks sebab datang..,”kata Alin tetap dengan sifat lembutnya.
“Cepat la cakap..,”
“Al tak tahu apa salah Al..Tapi kalau Al buat Faz sakit hati,Al nak minta maaf..,”
“Tu je la kau kan..Tak habis-habis maaf. Tapi tak habis-habis menyakitkan hati aku..,”kata Fazli kasar. Air mata Alin mula bertakung.
“Aku tak nak kau kawan dengan si Fiqa tu...Dia tu kurang ajar,langsung tak hormat aku sebagai kekasih kau..,”
“Please jangan cakap macam tu kat kawan Al..,”
“Bela la sangat kawan kau tu...Sekarang kau pilih nak terus dengan aku atau nak terus membela kawan sejati kau kononnya tu..,”
“Al memang sayangkan Faz tapi Al tak boleh buang orang yang banyak memberi semangat pada Al..Maafkan Al,”
“Ok,fine..Mulai hari ni,kau dengan aku dah tak ada apa-apa,”Fazli terus beredar. Alin seakan sudah bersedia mendengar ayat itu. Dengan langkah longlai dia menaiki keretanya. Akhirnya dia kalah pada air matanya. Tambahan lagi kenangan manis bersama Fazli terbayang disusuli pula dengan kata putus dari Fazli sebentar tadi. Telinganya tiba-tiba menangkap lagu yang baru berputar di radio.
“Alin,lagu ni memang sesuai untuk kau..,”kata-kata Fiqa beberapa hari yang lalu mengingatkannya pada lagu itu.
Puaskah kau lukaiku..puaskah kau sakitiku,puaskah khianatiku..puaskah oh sayangku..dimanakah nuranimu..dimana akal sihatmu..sekarang kau campakkanku setelah kau dapatkanku..
Dua hari Alin tidak pergi ke kelas dan dia hanya mengurungkan diri didalam bilik dengan bertemankan air mata. Sampai bila aku nak macam ni?Ya Allah,ampunilah aku yang tak mampu melawan semua ini..Aku hanya hambaMu yang lemah..rintih hatinya lalu dia ke bilik air mengambil wudhuk. Setelah itu dia membaca Al-Quran bagi menenangkan hatinya.
“Ustad aku pernah cakap,Al-Quran tu penenang hati. Tengok Al Quran pun dah boleh buat jiwa kau tenang apatah lagi kalau membacanya..,”kata Fiqa.
“Ingat Al,kau masih ada kitaorang. Jangan sesekali buat kerja gila nak tenangkan fikiran dan ingat..Dia sentiasa ada untuk hamba yang sentiasa mengharapkanNya. Kita je yang selalu tak ada untuk Dia..,”kata Amer pula. Kata-kata dari dua rakannya itu masih dipegang sampai bila-bila.

“Hai Fiqa..,”tegur satu suara dengan ceria.
“Alin?”soal Fiqa terkejut dengan perubahan Alin yang tidak lagi murung. Amer juga turut gembira melihatnya.
“Macam ni baru betul kawan aku..,”kata Fiqa gembira.
“Alhamdulillah..Akhirnya kawan aku ni dah nampak pintu keluar..,”gurau Amer.
“Al,aku betul-betul happy tengok kau macam ni..Aku nak tengok kau sentiasa tersenyum macam ni..,”kata Fiqa
“Sorry sebab dah banyak buat korang susah hati. Tapi aku akan berusaha untuk terus ceria..,”
“Katakan tak nak pada air mata..,”kata Amer dan mereka sama-sama tergelak. Tawa mereka mati apabila Faz lalu dihadapan mereka dengan seorang gadis beserta kemesraan yang dibuat-buat untuk menyakitkan hati Alin.
“Tutup mata Al..,”kata Amer.
“Tak payah tengok pun orang macam tu..Macam la dia je lelaki kat dalam dunia ni,”Fiqa mencebik.
“Dah la..Walau apa pun,dia pernah jadi sebahagian dari hidup aku. Dia pernah buat aku tersenyum. Membenci dia tak mendatangkan apa-apa,yang ada sakit hati. Aku ikhlaskan segala yang terjadi..,”kata Alin tenang. Sejak dari itu bukan sekali Fazli berbuat begitu. Setiap kali terlihat Alin dia pasti cuba menyakitkan hati gadis itu.
“Al,berita terbaru aku dengar kan..Fazli dah ditinggalkan perempuan tu,”kata Fiqa.
“Kesian dia kan..Mesti dia tengah sedih saat ni,”kata Alin. Berkerut dahi Fiqa mendengarnya. Murni sungguh hati Alin.

“Kenapa kau nak jumpa aku?Kau nak ketawakan aku?”soal Fazli.
“Langsung tak terlintas dihati Al nak buat macam tu..,”
“Ah,dah la Al..Kau jangan ingat aku nak terima simpati kau tu..Ketawa la kau puas-puas..Aku pun tak heran la,aku boleh dapat pengganti bila-bila masa..,”Fazli terus beredar. Faz,Al jumpa Faz bukan sebab tu..Tapi Al Cuma nak tengok Faz buat kali terakhir. Lepas tu Al akan lupakan Faz buat selamanya,bisik hati Alin. Alin melangkah pergi. Sewaktu ingin menyeberang jalan,Fazli memanggilnya.
“Ambil ni..,”kata Fazli sambil melempar gambar mereka berdua ke arah Alin dan gambar itu jatuh melayang disertai dengan jatuhnya air mata Alin saat itu. Fazli terus melangkah pergi. Rasa sayangnya pada Alin sememangnya ada namun egonya mengatasi segalanya. Tiba-tiba dia terdengar bunyi dentuman yang kuat. Apabila dia menoleh,sekujur tubuh terbaring di atas jalan raya. Dia mendekati tubuh itu.
“Alin!!!”dia terus menerpa pada sekujur tubuh yang telah dikerumuni orang ramai dan telah dipangku oleh Fiqa. Fazli hilang kawalan. Kini air matanya pula mengatasi egonya. Sayu hatinya melihat tangan Alin mengenggam gambar yang dilemparnya. Hanya kerana ingin mengutip gambar itu Alin dilanggar sebuah lori tanpa disedarinya. Darah mewarnai baju putihnya itu. Kaku tubuh gadis yang sering disakitinya itu.

Pengebumian Alin telah pun selesai. Semua orang mulai bersurai. Hanya Fazli yang tidak berganjak dan tidak berhenti menangisi pemergian Alin. Penyesalannya sudah terlambat. Kini yang tinggal hanya bayangan kenangan pahit yang diberikannya kepada Alin.
“Faz,tak baik terlalu tangisi pemergiannya..Doakan je la semoga dia ditempatkan orang yang beriman..,”kata Amer memegang bahunya.
“Puas kau sekarang kan Faz?”soal Fiqa sambil tersenyum sinis.
“..Puas dengan apa yang kau buat kat kawan aku?Puas?”soal Fiqa lagi kali ini dengan nada geram lalu Amer menyabarkannya.
“Kalau dulu kau macam ni,ada gunanya juga..Kalau ikutkan hati aku nak lempar je botol ni kat muka kau..Tapi amanat arwah sebelum meninggal supaya bersikap baik dengan kau. Dan dia ada cakap dia dah maafkan kau and dia ikhlaskan segala-galanya,”kata Fiqa lalu disapu air matanya yang mengalir.
“Dah la tu Faz..Ini ada surat dari Alin yang adik dia jumpa dalam kereta dia..,”Amer menyerahkan surat tersebut dan Fazli menyambutnya.
“Sayangnya penyesalan tu selalu tiba lewat waktu...,”Fiqa mengeluh perlahan lalu beredar. Perlahan-lahan Fazli membuka coretan terakhir Alin.

Faz,Al minta maaf atas segala kesilapan Al pada Faz. Maafkan Al sebab tak mampu jadi yang terbaik untuk Faz. Terima kasih kerana pernah jadi kenangan terindah untuk Al,terima kasih kerana Faz dan kawan Al menaikkan semangat Al semula selepas pemergian bapa Al dua tahun yang lepas..Susah untuk Al cari pengganti Faz,sampai bila-bila pun tak akan ada pengganti Faz dihati Al..Faz,kalau kesedihan ni merupakan kegembiraan Faz,Al rela..Kalau airmata Al merupakan kebahagiaan Faz,Al redha..Seandainya pemergian Al itu ketenangan untuk Faz,Al redha akan perpisahan ni..belajarlah redha dengan ketentuan Dia..Walau apa pun yang terjadi,Faz adalah anugerah yang diberikan Tuhan untuk Al..Terima kasih atas segalanya..

Ikhlas,
Nur Alin Fadzwa

Surat itu dilipat perlahan-lahan. Kau sebenarnya anugerah Tuhan untuk aku yang dah aku siakan..Maafkan aku Alin,maafkan aku!


siap pada 17 november 2010..



erm..hari raya korban dah makin pergi..tapi raya aji kali ni rumah aku sambut secara besederhana,dua abang aku tak balik lagipun dorang dah ada tanggungjawab lain so kne la faham kan..dan yang agak sedih akak aku pun tak balik...herm.....aku pula tak tido sebab pukul 4 aku dah kena buat roti jala...hahaha...lepas dah siap kononnya nak tido jap tapi suara merdu mak aku dah mnyuruh aku kemas rumah pula...mcam tahu2 plak dia aku nak tido...heheh...aku rasa nak share something tapi tak sempat siap pulakkk.......ha,ada yang menganggu fikiran aku ni...erm,bila ex boyfren kmbali??????mgkin kah trima atau ditolak?masing-masing ada reason tersendiri.....tapi kalau aku lak..Ntah,tak de jawapan lagi...hahahah

Monday, November 15, 2010

New Blog

aKHIRnye jadi gak aku buat blog...hahahah...aku buat blog sekadar suka2...kwan aku cakap org yg buat blog ni suka membebel,tapi aku tak la pulak rasa macam tu...kn2..hahah..errmmm...raya aji dah nak dekat..ape yg bleh ak krban kn ek???heheh...rndu plak dah kt mmber2 uitm..sdar2 dah abes sem da pn..