Monday, May 13, 2013

Tak Nak Hidup

Waaaaaaaa*sambil nganga mulut*

Tak nak hidup dah?Habis tu nak mati?Kenapa?Kenapa?
Sabar dulu...relax...tarik nafas..Tajuk kat atas bukan la berkenaan diri aku..Tapi berkenaan someone yang aku kenal yang mana aku rasa boleh dijadikan pengajaran untuk renungan bersama

Al kisahnya begini

Seorang lelaki yang menunggu seorang perempuan kerana terlalu menyayangi seorang perempuan ini..Bagaimanapun hati seorang perempuan ini sudah tertutup untuk bercinta..Barangkali dia menggunakan mangga yang diperbuat dari batu belah batu bertangkup. Dia menerima sang lelaki tanpa ada sekelumit perasaan namun si lelaki tidak berputus asa dan sanggup menanggung risiko...(menurut kajian aku, sang lelaki cakap dia sanggup terima risiko)

Mereka pun bersama suka dan duka..Tapi suatu hari si gadis bertemu dengan lelaki yang berjaya membuka hatinya yang tertutup itu..Mungkin lelaki kedua ini mempunyai kuasa mencairkan bahan jenis batu..Lalu mereka saling memendam perasaan dan bila saat tak mampu memendam, rasa hati terungkai jua..Namun si gadis ingin menjaga hati lelaki pertama, manakala lelaki kedua terpaksa menjaga hati tunangnya..Kedua-duanya tersepit dan terperangkap serta terseksa dengan perasaan sendiri...(amboiihh ayat akuuu)

Suatu hari, rahsia terbuka, lelaki 1 mendapat tahu tentang hubungan si gadis dan lelaki 2..Dan lelaki 1 memberi pressure yang berterusan kepada gadis yang tengah dalam tekanan maka gadis itu yakin untuk membuat keputusan dengan meninggalkan lelaki 1...Dan lelaki 1 meroyan tak tentu pasal lalu mengambil keputusan untuk membunuh diri...

Kalau cerita ni difilemkan, mungkin ada yang kata
"Kesian lelaki pertama..punya la setia..punya la mendalam perasaaan dia sampai nak bunuh diri kot..apa la gadis ni.."
"Dah ada tunang tapi nak menggatal lagi...yang gadis dah ada boyfriend pun nak menggatal dengan tunang orang"
"Kesian lelaki 1..Kesian tunang kepada lelaki 2...lelaki 2 dan gadis memang kejam!"

Tapi sabar para penonton..Kalau tengok pada luaran memang kita nampak pesalahnya gadis dan lelaki 2..Tapi pernah tak kita bayangkan  kalau kita ditempat dua insan tersepit ni?Macam mana pula dengan hati si gadis?Hati yang pernah diluka teruk, dan dia akhirnya berjumpa pembaikinya...Dia boleh kesiankan lelaki 1, tapi macam mana hati dia?Siapa pula nak kesian kan dia?

Yang pasti dua insan tersepit ni tak pernah minta untuk saling jatuh cinta..Mereka dah cuba mengelak, tapi hati...Siapa dapat mengubah hati kita?Tak ada siapa antara kita yang boleh mengawal hati kita..Hati kita milik Dia yang diatas..Hanya Dia yang lebih tahu segalanya..Kalau manusia boleh mengawal hati, pastinya tidak wujud perkataan patah hati..Kamus dewan pun takkan masukkan perkataan dalam kamus, membazir kertas katanya..That's why orang cakap, manusia cuma boleh tengok pada luaran..beban yang ditanggung tuan punya badan yang galas..

Kalau lah hati tu boleh main pause kejap, stop kan ke kan...Aku la orang yang akan stop kan terus perasaan aku pada semua lelaki yang pernah aku kenal sebelum ni*ehh,asal terlebih feeling pulak ni -,-*

Yang pasti, selepas kejadian itu, si gadis mula nampak sisi baru lelaki 1..Terlalu lemah menghadapi masalah..Cuba kalian...jappp...penat la nak main formal ni..ok cuba bayangkan seorang lelaki hanya kerana nak ditinggalkan girlfriend sampai nak bunuh diri..Otak sempit ouhh..Dalam dunia ni kau ada awek kau je ke?Family kau tak penting?Memang kau lahir, kau nampak awek kau terus ke?Kau lahir kau nampak parents kau dulu kan?Tapi kenapa kau pentingkan seorang perempuan yang belum halal untuk kau dari keluarga kau?Yeah, kau boleh cakap aku tak pernah rasa apa yang kau rasa..Kau silap..S.I.L.A.P..Aku pernah rasa lebih teruk dari kau..Dan aku perempuan*tak cukup bukti ke aku ni perempuan ha?*..Patutnya kau kena lagi kuat dari aku...

Sebagai lelaki, seorang khalifah,seorang bakal imam kepada keluarganya, lelaki sepatutnya lebih kuat sebab dia akan membimbing isteri dan anak-anaknya nanti..Kalau ada ribut badai melanda, dia orang patut lebih kuat dulu berbanding makmumnye..Sebagai seorang perempuan, menurut pandangan aku la kan, aku mencari lelaki yang sanggup mati demi agama bukan sanggup mati demi aku..Aku yakin perempuan lain pun macam tu juga..:)

Jangan sempitkan pemikiran, dunia ni terlalu luas..Allah sentiasa dengan kita,cuma kita yang selalu lari dari Dia..Apa pun dugaaan yang datang, perlu ingat...Bunuh diri bukan penyelesaian, mungkin kita tak banyak ilmu agama tapi at least, biarlah kita mati dalam Islam...:)


Sunday, May 12, 2013

Selamat Hari Emak

Bling Bling *imagine ada bunga-bunga bertaburan*

Selamat hari emak...eh, bukan ibu ke?who cares?Kan sama je perginya..Selamat hari emak, hari ibu, hari ummi, hari mama, hari mommy, dan hari-hari...ehh..haha

Walaupun aku tahu mak aku tak baca blog aku ni, mungkin dia pun tak tahu kewujudan blog..Atau paling tidak  satu-satunya blog yang dia tahu ialah cool blog...yang perisa cendol tu..hahah..Tak kisah la, yang pasti aku harap dia tahu anak  bongsu bagi perempuan*nak jugak tu sebut bongsu* ni sentiasa ingat kat dia, sentiasa merindui dia dan menyebut dia dalam setiap doa...

Well, selama aku kat berada di perantauan ni, ecehh..Mak la banyak tolong aku even hari tu dia sakit dia tetap nak teman kan aku pergi buat medical checkup..Awalnya aku nak pergi buat sorang-sorang tapi dia kesian kot kat aku..Aku kan selalu buat muka kesian..Hahaha

Then, kesusahan yang aku lalui masa mula-mula belajar di puncak ni, aku kuatkan semangat untuk kedua ibu bapa aku..Bila aku call dia, aku tak cerita kepayahan aku..Cuma bila dia tanya "macam mana?" then aku cakap "mula-mula susah la sikit kot.." Tapi dari ayat aku tu dia dah dapat agak, biasa la naluri ibu dan dia pun memberi kata semangat"Pemulaan memang la susah, bertahan je la..Lama-lama nanti okay la tu..Kuat kan semangat " lebih kurang macam tu nasihat dia..

Emak orang yang banyak berkorban, wanita yang sangat kuat, tabah, isteri dan ibu yang baik..Kadang-kadang mengalah untuk kepentingan anak-anaknya

Kita sebagai anak, kena sentiasa call dia..Kena faham sikit, hati ibu ni sensitif bila anak dah jauh...So kadang-kadang kita busy tak call dia, dia dah fikir yang bukan-bukan..Ibu kita terlalu banyak berkorban untuk kita, mengalah...So ada masa kita pun kena mengalah even benda tu memang bukan salah kita tapi demi dia apa salahnya mengalah kan...

Kepada mereka yang dah tiada ibu disisi, tak bermakna tak boleh sambut hari ibu..ziarah la kubur dia..atau paling tidak, sentiasa sedekahkan al fatihah...Nak sedekah kan al fatihah tak semestinya kepada ibu yang dah tak ada je, kita boleh juga kirimkan buat ibu bapa yang masih hidup...Doa anak-anak ni takkan putus

Aku rindu mak aku sebenarnya ni...T.T dah la tengah tak sihat...I love u mom


my mom














Inilah mak saya!!!sama tak?Ada orang cakap aku ikut muka mak..ada yang kata aku ikut ayah..senang cerita aku kacukan mak dengan ayah...hahahah

so akhir kata..ewahh..selamat hari ibu buat emak, mak saudara, mak angkat, mak mentua....ehhh salah..mak mentua tak ada lagi so buat bakal mak mentua la senang cerita yang aku sendiri tak tahu di mana keberadaannya dan juga anaknya merangkap my future husband...ok aku dah jauh tersasar...dan selamat hari ibu buat semua ibu didunia dan tak lupaaa pada kakak ipar aku dan sepupu sepapat aku...Dah macam buat ucapan dekat radio -,-

Saturday, May 11, 2013

Tinggal kenangan

assalamualaikum

Dah terlalu lama aku tinggalkan blog...Semuanya lepas kehilangan yang aku alami...Terlalu perit sampai aku menyepikan diri..Lari dari semua orang, biarkan mesej tak berbalas. Sampai-sampai kawan aku tanya kenapa dah tak aktif twitter, facebook, viber, whatsapp, ask dan semua jenis social networking..haha

Tapi hilang sekejap je punnn..Hahaha, cuma nak tulis blog macam dah tak ada semangat...cewaaahh..haha

Actually dah hampir nak dekat 5 bulan ianya berlalu..Dalam masa 5 bulan tu aku kumpulkan balik semangat, cuba terima kenyataan..Sejujurnya sampai sekarang aku tak percaya dia dah tak ada..Baru-baru ni aku ke kubur dia..Aku tertanya-tanya, betul ke dia yang kat dalam ni...Dia orang yang selalu tersenyum, memanggil nama aku, orang yang dah aku anggap sebagai bapa sendiri..

Dia pergi dalam sekelip mata...Pada saat aku berhadapan dengan kehilangan seseorang..Tapi kehilangan dia ni kehilangan yang selama-lamanya..Petang tu dia ke rumah aku dengan senyuman, memanggil nama panggilan aku dengan ceria..siapa sangka pukul 3 pagi dia pergi buat selama-lamanya...meninggalkan isteri, dan tiga anaknya...meninggalkan kami sekeluarga yang dah pun macam darah daging dia..

mula-mula nenek aku pergi..pada semester akhir aku yang penuh dugaan..Pada masa tu dia sakit, dia menangis tak dapat datang ziarah arwah tok sebab dia kat IJN...Habis je diploma aku, sempat meluangkan masa dengan dia...Dan dia pergi tinggalkan kami dengan kenangan manis sebelum pemergian dia..Arwah cukup kuat, rupa-rupanya dia berpura kuat supaya orang disekeliling tak risaukan dia, before dia meninggal, dia sempat pasang syiling rumahnya...Itulah yang terakhir dari dia..setiap kali ditanya ok ke tak, dia akan tersenyum dan cakap dia okay..Padahal dia masih lemah..

sebelum aku menduduki peperiksaan akhir, subjek yang penuh dengan dugaan..subjek yang aku rasa aku tak mampu untuk lulus sekalipun...Tapi hari tu, dia pegang kepala aku and he said "buat betul-betul" dia juga ada pesan suruh belajar betul-betul..I miss him...seriously...:'(

Tak dapat nak teruskan...Aku still rasa dia ada lagi...Dia sentiasa dalam hati kami semua...Mungkin aku bukan anak kandung dia, tapi aku harap doa aku untuk dia diterima sama macam anak kandung dia...semoga rohnya dicucuri rahmat..Al Fatihah


Gatal tangan pegi make up kan kartun ni..-.-