Friday, July 29, 2011

selamat hari lahir ayah...

Selamat hari lahir buat ayah aku.....
Itu je yang mampu aku ucap, nak bagi hadiah pun ...er..er...saya student lagi, duit pun minta dengan ayah lagi....huhuhu
Pagi tadi aku baru balik rumah.......Petang aku bertolak balik ke kampung menjenguk tok aku...Hanya tiga orang, mak aku dan adik aku......Bapak aku kerja..Itulah seorang ayah....Gigih berusaha mencari rezeki..
Yang membuatkan aku sedih bila aku tahu ayah aku sakit badan..sakit bahagian pinggang pukul 5 setengah pagi tadi tapi still pergi kerja juga...Kerja kalau senang tak apa, ni kerja berat.....Nak je aku cakap “Dah sakit tak payah la kerja” tapi..........Lain la aku ni bekerja, boleh la aku cakap macam tu...Ni duit pun bergantung dari mak bapak lagi...PTPTN pula entah bila nak datang....Dah sem akhir baru nak dapat baik tak payah..
Ayah aku memang garang sangat...Tapi ada masa dia macam boleh jadi kawan..Bergurau, main pukul-pukul........Tapi time dia marah, huihhh....No wonder la anak lelaki dia jadi orang...Hikhikhik..Abang aku yang sulong, bukan jenis kaki lepak masa zaman remaja dia, tiap malam ada kat rumah.......Abang aku first and second bukan perokok even bapaknya mak aihh, kuat nor hisap rokoknya.......
Setiap dari kitaorang ada kenangan masing-masing..Yang aku tahu abang aku yang first pernah kena denda duduk atas lori, tak tahu sebab apa...Tapi yang mak aku cerita bila dia balik kerja dia tengok abang aku tercongok atas lori...Kakak aku pernah kena biar tidur dalam gelap, kalau aku pula yang paling aku ingat sekali, aku kena duduk dekat pokok rambutan....Ada nyamuk, ada kerengga yang teman aku..hahah...tapi masa tu kecil lagi...But bila fikir balik semua tu ada sebabnya..
Mak aku sendiri cakap besarkan dua abang aku tak ada masalah, tak ada nak pening-pening dengan masalah sosial ke apa..Tok aku pun cakap cucu yang senang dia nak jaga abang aku yang second sebab abang aku tinggal dengan atok  aku..
Yang pasti ayah selalu sediakan yang terbaik buat kami adik beradik...Masa abang aku yang second perlukan motor nak guna pergi sekolah time form 6, dia sanggup beli motor ex5 yang second hand then ubah suai motor tu jadi totally nampak baru...sampai orang ingat tu motor baru...Aku ingat lagi rupa motor tu masa first beli....macam motor cabuk..
Handphone kitaorang adik beradik pun dia yang keluarkan duit. Masa dulu-dulu handphone kan mahal even yang 3310..Tapi untuk anak, dia beli walaupun dia tak dapat pakai phone...Lepas tu abang aku yang first dah kerja, dia bagi phone dia kat ayah aku...phone yang ada kamera...Huh, masa zaman tu dapat phone kamera, gila seronok...sikit-sikit ambil gambar, tapi aku yang lebihnya..Masa abang aku yang second tak kerja lagi pun ayah aku yang belikan phone untuk dia...sampai la phone dia beli tahun dulu aku buat jadi harta aku..hahah......
Sanggup berhabis duit buat anak........Itulah ayah.............terima kasih ayah...Selamat hari jadi.......Terima kasih kerana membesarkan kami lima beradik.....Semoga ayah sembuh dan diberi kesihatan..Amin...

Malaysia tetap unggul

Yeah, seperti yang diketahui umum, Malaysia kalah kepada Singapore...Kelihatannya K Rajagopal agak sedih...Jangan sedih-sedih KR (nama manja dia..haha)...Jadikan pengajaran lebih penting barisan pertahanan tu kena baiki...Keep it up!apa yang boleh aku cakap K.Fahmi dengan Safee Sali memang terbaik...Penat Si Fahmi tangkis bola dan penat Safee memburu gol...Tapi kesilapan pertahanan......, tak apa la...Perbaiki lagi...
Ada yang still bagi kata perangsang, ada yang kutuk dan marah..Hey bro, tak payah cakap banyak lu pergi main sendiri tengok...Lawan mewakili untuk negara kot, bukan senang..Dengan bawa harapan rakyat Malaysia nyer..Yang berani nak kutuk tu, asal tak main?Biar aku jawab...Macam mana nak main ‘TAK TERPILIH’...Tak terpilih satu hal mungkin juga KAKI BANGKU..Jangan la nak harapkan kemenangan macam piala AFF Suzuki..
Tapi seronok la tengok dekat cafe UiTM ni, tak sangka student sini still support macam ni punya gempak...Siapa lagi kan nak sokong team kita kalau bukan kita?Takkan nak harapkan T.Henry, Frank Lampard, fernando Tores sokong Malaysia pula kan....
Aku penyokong setia Malaysia, dari saat Malaysia jatuh, dikutuk dilabel jaguh kampung, aku tetap sokong...Siap berdebat lagi dengan budak laki yang kutuk team Malaysia...Sebab aku warga Malaysia...Yang kutuk-kutuk tu, pergi la tukar kewarganegaraan, malaysia tak perlukan rakyat seperti anda..hahaha...Ambil contoh Indonesia la, team dia menang ke kalah ke tapi penyokong dia macam mana?Tak boleh ke kita macam tu?Of course boleh sebab Malaysia BOLEH....Hahaha 

ambik dari abang google..\
dah, sekarang habis cerita pasal bola, aku fikir nak balik...tepat pukul 12 pada tarikh 29 julai birthday kekasih hati aku iaitu bapak aku...Nak balik sambut sama-sama!hehe