Monday, August 29, 2011

Salam Aidilfitri..Raya 2011

Fuhh..fuhh...tiup habuk-habuk kat blog ni..Dah lama gila aku tak buka blog..Ada la dalam seminggu sebab tak berkesempatan nak buka sejak settle kan beberapa assignment..Tu pun tak settle lagi...Dengan test yang menanti...Memang raya ni aku raya dengan buku, dengan coding, dengan macromedia...Yang raya dengan buku tu tak berapa pasti, tapi raya dengan html coding and macromedia harus dipastikan...hahaha..
So memandangkan esok confirm raya, aku pun nak ucap la selamat hari raya adilfitri kepada semua umat islam terutama yang baca blog aku ni la..Raya-raya juga, jangan la lupa pada yang dah tak ada then pada saudara islam kita yang masih berjuang...Juga pada mereka yang kesedihan di pagi syawal, sama-sama la kita doakan semoga Allah memberi hikmahNya pada mereka..Semoga semua umat Islam dapat menyambut dan menghayati Aidilfitri tak kira la kat mana, dan bersederhanalah...Tahun ni baju raya aku sikit juga macam tahun lepas gara-gara beli last minute..Nak suruh orang buat kan pun tempahan dah ditutup...Whatever lah, yang penting kita dapat sambut dengan penuh keamanan..Alhamdulillah...So lastly, selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin..Maafkan salah aku kalau ada yang terasa ke apa..Dan aku pun memaafkan kepada yang memohon maaf mahupun tak...;)
macam mana ek, kalau tiba-tiba raya tak jadi esok?Hahaha..Setakat ni raya memang sama dengan kalendar..Terfikir juga macam mana kalau tarikh kat kalendar salah then pengumuman raya jatuh hari lain...Mungkin kah kelam kabut jadinya???;)

Monday, August 8, 2011

Lelaki Dayus part 2


Haih..tadi aku buka facebook, aku nampak dua benda yang mengejutkan...First, erm tak boleh nak cerita kat sini...Cuma aku doakan dia bahagia je la...Second, tiba-tiba dekat most recent tu ada seorang perempuan ditag pada satu gambar...Gambar tu dua orang yang berpasangan...Adoii, sekali ex gua la...Hahaha...Senang cerita aku doakan kau dan si kau bahagia la wei....Let by gone be by gone...Tu semua kisah fantasi belaka...haha
Tapi bukan benda tu yang utamanya untuk aku cerita..Aku nak cerita pengajaran yang aku dapat hari ni...Pernah tak dengar dari mulut perempuan “lelaki senang je, nak keluar tak payah nak tutup bagai..Pakai je seluar tutup lutut pun tak ada masalah..Nak solat pun tak payah nak tutup bagai...Kalau kes lahir anak luar nikah pula, lelaki selalu terlepas...” and so on...Selalu kan kita dengar kalau jadi lelaki tu senang, tak payah nak mengandung, period, and so on..
Tapi sebenarnya tak mudah juga jadi lelaki ni....Tahu apa itu DAYUS?..Yang aku tahu ,setelah mendengar satu tazkirah di radio yang mengatakan lelaki yang membiarkan anak perempuan, isteri, adik perempuannya melakukan kesalahan, tak menutup aurat, melakukan dosa...Lelaki tersebut tergolong dalam lelaki dayus...
aku pun pernah buat entry pasal ni DAYUS part 1

Nabi SAW bersabda :
Ertinya : Tiga golongan yang Allah tidak akan melihat (bermakna tiada bantuan dari dikenakan azab) mereka di hari kiamat : Si penderhaka kepada ibu bapa, si perempuan yang menyerupai lelaki dan si lelaki DAYUS" ( Riwayat Ahmad & An-Nasaie: Albani mengesahkannya Sohih  : Ghayatul Maram, no 278 )

Hadith lain
Ertinya : Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )


Dayus itu hukumnya BERDOSA BESAR…jeng jeng jeng…Buat lelaki, dan bakal suami aku in the future (belum jumpa lagi orangnya)…Ingatlah…Nampak simple tapi….Fikir-fikir kan lah…

Actually yang buat aku terasa nak tulis pasal ni ialah lepas aku baca nasihat seorang ayah kepada anaknya…Sangat menyentuh hati….Seorang ayah yang minta anaknya berubah kerana merasakan dirinya semakin hampir dengan neraka…antara isi kandungannya ialah sebuah tazkirah dari seorang ustad di surau

Tazkirah dari surau : barang siapa isteri atau anaknya tak memakai tudung keluar daripada rumah, setiap langkahnya dikira semakin hampir ibu bapanya menghampiri ke neraka…

Astaghfirullah……Sedih bacanya…Ibu bapa kita dah besarkan kan kita bersusah payah, sanggup ke kita nak menghantar mereka ke neraka? Sanggup ke?
so itulah pengajaran hari ni yang aku nak kongsikan...Moga bermanfaat InsyaAllah..
 

Keterangan yang lebih jelas dekat dua link ni

Wallahualam..

Thursday, August 4, 2011

Super Junior NEW MV_Mr.Simple

Giler HOT seyh lagu ni...macam sesuai je dengan aku yang serba simple ni.....Memang suka tengok tarian diorang untuk video klip Mr.Simple ni....Nampak transformasi Super Junior untuk 5th album......Lagu ni pun mudah lekat.....Best..best..and best...Paling HOT of course la Kyuhyun dengan Donghae......

Wednesday, August 3, 2011

JALAN MUDAH


Jalan mudah...Apa itu jalan mudah? Jalan mudah tu....errr....aku pun tak tahu nak definisikan macam mana tapi jalan mudah tu jalan singkat...err..jalan singkat?senang cerita cara termudah diambil oleh individu...Alah, macam lah orang tak tahu jalan mudah tu apa kan...Tanya budak tadika pun diorang tahu..
Tapi sedar tak kita dalam kehidupan seharian kita, kita selalu nak cari jalan mudah....Tak percaya? Contoh tengah jalan nak balik rumah kan...Then, kita rasa jauhnya rumah dan kita mesti terfikir “tak ada jalan pintas ke ek?”


Tak pun dalam melakukan sesuatu pekerjaan :

Si A : Aku cadangkan kita buat tajuk astronomi untuk assignment kita...Mencabar kan?
Si B : Hah?Kau dah teror science sangat ke nak pilih tajuk tu?Aku cadang kita ambil tajuk doraemon..Aku dah biasa tengok cerita doraemon...Senang sikit buat tajuk tu..Mesti senang punya...Tak pun ambil tajuk ultramen, senang sangat...Tajuk upin ipin lagi senang...Boleh buat sambil lewa lagi tu
Si B : Kenapa yang senang je kau fikir? (sambil luku kepala A berkali-kali supaya si A tahu erti kesusahan..haha)
Situasi lain :
Kerja apa aku nak buat dulu ek?Buat assignment, study, main game..Erm, ha!Main game dululah...main game senang je dari buat yang lagi dua tu....Yang lagi dua tu susah so buat kemudian..
Dan lagi :
Aku dah tak sanggup hidup macam ni...Asyik-asyik sedih je..Tiap-tiap hari bertemankan air mata...Sesekali nak juga bertemankan Kyuhyun...Erm, kalau macam ni mati lagi senang...... (YANG NI PALING TAK BEST..MANA KAU TAHU MATI TU SENANG?ADA ORANG DAH MATI BAGITAHU KAU KE??)
Herm, kenapa yang mudah juga kita cari?Bukan ke bila kita melalui yang mudah maka kita akan menemui yang susah....Tapi kalau kita temui yang susah dulu maka kita akan bertemu kesenangan pada akhirnya
Situasi 1 :
Si susah : Aku rasa nak buat juga assignment astronomi...Mungkin susah, tapi mencabar..At the same time, dalam melalui kesusahan tu macam-macam pengalaman yang aku dapat..
Sisenang : ikut kau la..Aku nak buat doraemon...
Ending : sisusah dapat markah tinggi dari sisenang sebab tajuknya lebih menarik dari si senang dan disebabkan sisenang mengambil senang kerjanya maka hasilnya tidak memuaskan dan mendapat markah dengan no yang senang seperti no. 1, 2, 3, dan 4...haha







Moral of the story : jangan pandang yang senang je sebab nanti kita tak kenal erti susah..Dan bila terjumpa susah mulalah gelabah...Tapi bila kita kenal dengan susah, tak ada masalah untuk berjumpanya lagi dan kita akan tahu betapa seronoknya kesenangan itu setelah melalui kesusahan..Dalam hidup ni tak ada jalan mudah untuk berjaya...Apa salahnya kalau kita mendaki bukit dahulu untuk sampai ke puncak?Bayangkan perbezaan Mendaki bukit di mana kita bangga dan seronok sampai dipuncak tapi bayangkan turun bukit..Sangat senang tapi tak musahil diakhirnya kita jatuh tergolek-golek kan...

Tuesday, August 2, 2011