Monday, January 9, 2017

First post in 2017

Assalamualaikum my alam maya diary. Kahkah

Cepatnya masa berlalu, dah masuk 2017. Blog pun dah berubah wajah, aku punya layout blog bila nak tukar tak tau. Makin lama makin sikit post aku every year. last year just a few post je. Tapi yang aku tak sangka, sangka pula ada orang baca blog aku. Kahkahkah. Siap ada yang dah khatam. woi malu la woi, time diploma dulu aku main bedal je cerita. status kat facebook pun dah malu inikan karangan kat blog.. aduss malu.

Tapi tu la at least kat situ nampak aku makin matang. wakakka.. matang dan makin banyak masalah I mean dugaan yang mendatang. Tahun 2016 tahun yang sangat tough untuk aku. Aku lalui benda yang aku tak expect benda yang aku harap tak terjadi dan orang yang aku tak pernah sangka.. Paling worst bila orang yang kau percaya sangat-sangat tu la yang khianati kepercayaan kau. Dapat bayangkan tak macam mana pari-pari bertukar menjadi witch. macam tu la transformation diri aku last year.

2015, awal nya graf aku okay turun tak terlalu turun, naik tak terlalu naik.. Aku cuba jujur dalam semua perkara tapi the thing that I've learned cuma "honest for nothing".. Then start hari raya, graf terus jatuh. Jawapan yang aku cari, yes aku dapat. Tapi itu la jawapan yang paling sakit pernah aku dapat. Terduduk. Rebah. Tapi aku cuba terima, sebab aku cakap pada diri things will get better. Tapi aku tak sangka it getting worst.

2016, sekali lagi diuji dengan dugaan-dugaan yang menjatuhkan. Tapi good memory yang boleh aku simpan is convocation day. Ayah aku korbankan kerja dia dan datang, first convo dia tak datang so dia tebus yang this time. Tahun ni juga la aku dapat baemok as peneman. My senior bagi untuk temankan aku kalau dia tak dapat ada dengan aku. Now aku faham patut la dia bagi aku baemok rupanya dia dah tak nak teman aku.. Kahkahkah (Okay yang tu gurau)

Tapi aku kena admit yang 2014 Allah pinjamkan aku happiness yang tak dapat aku gambarkan. Bukannya aku tak ada masalah time tu, tapi semuanya okay. Member ada, bila bosan ke stresst test pergi tengok movie, huha huha. Masalah tolak tepi, boyfriend pun tak de. Aku macam manusia yang tak ada masalah langsung. Orang aasyik tegur kau ni memang suka senyum ke. Kau ni asyik gelak je?
And ada la sekali tu group aku nak pergi buat research then kiteorang semua baru bangun. Masing2 macam mamai, jasad dalam kereta tapi yang lain entah ke mana tapi aku sorang je dalam kereta dok pot pet pot pet. Sampai member cakap " Kenapa kau aktif sangat eh? Orang lain semua tengah blur kau je aktif" sorang lagi cakap " Kau memang tak reti berhenti bercakap eh?" Kahkahkah.. Tahun ni juga la aku jumpa balik ex crush time sekolah dekat game Clash of clan. Tapi jodoh tak panjang, putus pun sebab aku taksub dengan game.. Kahkahkah. Teruk betul perangai aku. But then Allah bagi lagi pinjam kebahagiaan bila crush time diploma cakap dia minat aku. At that time ingat feeling biasa2, cinta monyet je... Tak sangka pula jadi angau meraban macam orang kena sampuk. Padahal first class time degree bukan main benci gila aku kat dia sebab aku memang dah buang nama dia time last diploma. Benci gila bila dia masuk kelas time tu siap harap tu je first and last day dia dalam kelas tu sebab geng dia ada kat kelas lain. Hari demi hari aku tengok dia memang stay dalam kelas tu.  first class dia duduk belakang aku and panggil nama aku untuk hulur kertas kedatangan. dalam hati aku "Eleh, bajet la tu nak panggil nama aku bajet macam kenal aku" Wakakakakak... Dari benci bertukar jadi terhutang budi. Padan muka aku.

And for this year, dengan apa yang jadi tahun lepas aku memang mengharapkan yang terbaik untuk this year. Well setiap dugaan ada hikmahnya, tapi aku kena terima hakikat yang mungkin bukan tahun ni aku bertemu hikmahNya. Sebab first month, first week, first day lagi dah diuji. *Sob sob sob*

Mungkin sekarang aku tak punya apa-apa, aku dipandang rendah. Dilempar kata-kata pedih. Dilayan kasar. Dituduh pada saat aku cuba puaskan hati orang. Dicampak. Apa lagi? You name it.. Lumrah hidup, bila kau tak ada apa2 orang sepak kau bila kau ada something orang belai kau. Aku mungkin tak ada apa2 sekarang, aku ditolak jatuh sekarang ni oleh orang sekeliling. Tapi baru-baru ni ustad cakap fikir positif, bila orang tolak kita.. Kat situ la kita makin maju ke depan. Moralnya makin orang tolak makin kita ke depan. Orang ni yang sebenarnya faktor kejayaan kau