Tuesday, July 5, 2011

Confident

Confident....Apa itu confident?Confident itu adalah yakin ye anak-anak...Hahahaha...Hari ni aku melakukan speaking in front of my class dengan ada sedikit keyakinan...Alhamdulillah, tak kisah la siapa pun winnernya, bagi aku, aku Cuma nak lawan perasaan gementar aku...Aku puas hati dengan apa yang aku perform, dah ada improvement..Thanks juga buat kawan-kawan aku...Tanpa diorang sedar, diorang sebenarnya dah bagi semangat kat aku..
Macam mana aku cuba untuk confident?
Dalam group kitaorang, sememangnya dua orang kawan aku ni selalunya perform kat depan okay, very well..Then, kawan aku lagi sorang ni sama dengan aku, pemalu..Selalu juga kitaorang kena bahan sebab malu sangat...Nak buat macam mana, macam yang aku tulis dalam entry sebelum ni, setiap orang kan berbeza..ustad CTU aku pun cakap, setiap orang ada kelemahan masing-masing...Ada orang yakin sangat kat depan, ada orang menggigil sampai tak keluar ayat..Lebih kurang macam tu la...
So kawan aku yang pemalu ni, aku tengok dia ni makin improve tau..Masa debat dia perform baik tapi aku tak.. L Disebabkan tu, aku cabar diri aku..Then kawan aku Hazirah ni, dia memang sentiasa confident bila present..Aku sebenarnya kagum dengan dia, then aku cakap kat diri aku, kalau dia boleh buat, aku pun mesti boleh...So aku try slow-slow...Then, dia pun selalu bagi aku motivation.
Then, aku try kuatkan suara bila bercakap kat depan..Well, setakat ni cara ni berkesan sangat..Bila kita cakap dengan nada yang jelas automatik confident level tu naik..


Semuanya start dari lakonan sem lepas, start dari tu, aku motivate diri aku...Yang penting yakin dengan diri sendiri dulu...Dan palin penting mulakan apa-apa yang baik dengan kalimat Allah...InsyaAllah, Dia sentiasa akan ada bantu kita...Alhamdulillah, aku dapat buat untuk speech dan speaking baru ni..Next yang menanti aku ialah bagi informative speech..InsyaAllah, aku cuba dan terus cuba..Sejak masuk UiTM, banyak yang aku belajar..Love UiTM, tak kira la orang kutuk uitm segamat macam mana pun tapi disinilah aku menimba ilmu...;)
Oppss sebelum terlupa terima kasih kepada Kim Lutadias kerana telah menemankan aku dan terima kasih bangun awal pagi sebab nak teman aku je pun dan kau memang tak ada niat nak pergi..kalau ada pun mungkin hanya kecil di lubuk hati kau..hahaha..Terima kasih juga sebab bawa aku exercise pusing-pusing, ambil jalan jauh untuk kembali ke kolej...(‘.’)Thanks wei, lupa nak ucap kat kau...Gila seronok tengok orang main futsal..Best weh..Tangkal azimat tu aku dah buang la pula..Padahal kenangan kot family day...