Wednesday, August 3, 2011

JALAN MUDAH


Jalan mudah...Apa itu jalan mudah? Jalan mudah tu....errr....aku pun tak tahu nak definisikan macam mana tapi jalan mudah tu jalan singkat...err..jalan singkat?senang cerita cara termudah diambil oleh individu...Alah, macam lah orang tak tahu jalan mudah tu apa kan...Tanya budak tadika pun diorang tahu..
Tapi sedar tak kita dalam kehidupan seharian kita, kita selalu nak cari jalan mudah....Tak percaya? Contoh tengah jalan nak balik rumah kan...Then, kita rasa jauhnya rumah dan kita mesti terfikir “tak ada jalan pintas ke ek?”


Tak pun dalam melakukan sesuatu pekerjaan :

Si A : Aku cadangkan kita buat tajuk astronomi untuk assignment kita...Mencabar kan?
Si B : Hah?Kau dah teror science sangat ke nak pilih tajuk tu?Aku cadang kita ambil tajuk doraemon..Aku dah biasa tengok cerita doraemon...Senang sikit buat tajuk tu..Mesti senang punya...Tak pun ambil tajuk ultramen, senang sangat...Tajuk upin ipin lagi senang...Boleh buat sambil lewa lagi tu
Si B : Kenapa yang senang je kau fikir? (sambil luku kepala A berkali-kali supaya si A tahu erti kesusahan..haha)
Situasi lain :
Kerja apa aku nak buat dulu ek?Buat assignment, study, main game..Erm, ha!Main game dululah...main game senang je dari buat yang lagi dua tu....Yang lagi dua tu susah so buat kemudian..
Dan lagi :
Aku dah tak sanggup hidup macam ni...Asyik-asyik sedih je..Tiap-tiap hari bertemankan air mata...Sesekali nak juga bertemankan Kyuhyun...Erm, kalau macam ni mati lagi senang...... (YANG NI PALING TAK BEST..MANA KAU TAHU MATI TU SENANG?ADA ORANG DAH MATI BAGITAHU KAU KE??)
Herm, kenapa yang mudah juga kita cari?Bukan ke bila kita melalui yang mudah maka kita akan menemui yang susah....Tapi kalau kita temui yang susah dulu maka kita akan bertemu kesenangan pada akhirnya
Situasi 1 :
Si susah : Aku rasa nak buat juga assignment astronomi...Mungkin susah, tapi mencabar..At the same time, dalam melalui kesusahan tu macam-macam pengalaman yang aku dapat..
Sisenang : ikut kau la..Aku nak buat doraemon...
Ending : sisusah dapat markah tinggi dari sisenang sebab tajuknya lebih menarik dari si senang dan disebabkan sisenang mengambil senang kerjanya maka hasilnya tidak memuaskan dan mendapat markah dengan no yang senang seperti no. 1, 2, 3, dan 4...haha







Moral of the story : jangan pandang yang senang je sebab nanti kita tak kenal erti susah..Dan bila terjumpa susah mulalah gelabah...Tapi bila kita kenal dengan susah, tak ada masalah untuk berjumpanya lagi dan kita akan tahu betapa seronoknya kesenangan itu setelah melalui kesusahan..Dalam hidup ni tak ada jalan mudah untuk berjaya...Apa salahnya kalau kita mendaki bukit dahulu untuk sampai ke puncak?Bayangkan perbezaan Mendaki bukit di mana kita bangga dan seronok sampai dipuncak tapi bayangkan turun bukit..Sangat senang tapi tak musahil diakhirnya kita jatuh tergolek-golek kan...

2 comments:

  1. bagi aku perjalanan hidup ini x di hampar dgn permaidani merah ...namun org yang tabah x tkt menempuh jalan berduri ..krn ykn Allah selalu bersama nya ...

    mogA Allah tunjukkan jalan yg lurus :)

    excellence!

    ReplyDelete