Monday, May 30, 2011

Bila hati ibu terguris...

Haih risau pula aku dengan keadaan muka aku ni...petang tadi mak aku call, aku cerita la juga pasal muka aku ni...Dia macam risau juga...Dia suruh beli ubat mopiko tu...aku tak tahu la ejaannya macam mana tapi dari kecil kalau kitaorang adik beradik kena ulat bulu memang mak ayah aku bagi ubat tu..berkesan..Tapi dekat mana pula aku nak cari benda alah tu...Aku just pakai cream gatal yang kawan aku bagi..
Baru tadi mak aku call lagi...Dia tanya pasal gatal-gatal ni..Risau juga sebab kat muka kan, bukan boleh bubuh sembarangan cream..Tapi dah pedih sangat aku letak jer la..Tapi bukan cream yang aku nak point kan...Cuma terharu la mak aku call just sebab tanya dah ok ke tak muka aku..(hai,mak...awalnya rindu kat orang?...hikhikhik..it’s ok...orang rindu gak...hahaha)
Cakap pasal mak, aku teringat cerita seorang kawan pasal mak dia..Mak dia ni rupanya terasa hati sebab abang kepada kawan aku ni tak bawa balik pun cucu diorang yang dah sebulan kot usianya..then, apa yang kawan aku tahu si abang dia ni merajuk hati dengan mak dia... Hati mak kalau terasa lagi parah tau..Ingat, syurga seorang suami bukan pada isteri tapi pada ibu mengandung...si abang ni Cuma bawa anak dia ke kampung dia, I mean rumah datuk dia la kot..Tapi kat rumah mak dia tak bawa pun..
Nak terasa pun jangan lah biar cucu tak jumpa dengan atok nenek dia...One day bila mak bapak tawar hati and  diaorang tak layan anak dia dah baru la nyesal..Bila dengar cerita kawan aku sedih la juga, dia bukan lah nak mengaibkan sapa-sapa tapi dia pun terkilan bila abang dia buat macam tu padahal mak dia dah banyak berkorban...Buat apa merajuk macam tu sekali...Mak ayah kita dah tua...Dan lagi kawan aku tu tak nak abang dia jadi anak derhaka...Aku pun doakan sama supaya abang dia akan sedar..Ingatlah ibu bapa sentiasa memberikan yang terbaik untuk kita...Dan sebagai orang yang dah bergelar ayah, dia kena ingat..Kalau dia buat macam tu kat parents dia one day anak dia pula buat kat dia..Tuhan kan Maha Adil...Dan ingat..doa ibu kan mudah diterima...

coretan 29 may 2011

3 comments:

  1. nak jaga hati mak ni susah...makin tua makin sensitif...msred lebey byk diam....

    ReplyDelete
  2. btol tu,..wlu cm ne pon kne jgak jge ati dia...syurga masih dibwah tpak kaki ibu selagi tak berumah tangga kan..

    ReplyDelete