Sunday, July 3, 2011

Kita Berbeza...

 
Kita ni manusia biasa...Tak sempurna...Kalau kita rasa orang tu mampu angkat lori, tak semestinya kita boleh kan...Kalau kita rasa kita mampu pusing 1000 kali, jangan fikir orang lain pun boleh buat...Kalau kita rasa kita mampu terjun bangunan tanpa luka, jangan fikir orang lain pun boleh buat..kan..Setiap manusia tu berbeza...Kalau kita rasa orang tu boleh berjalan pantas, jangan paksa diri untuk sepantas tu sebab kemampuan kita berbeza...Tapi tak salah mencuba...Kalau kita rasa orang tu pemalu yang amat (macam aku) jangan fikir yang dia mampu jadi orang yang seyakin kita bila dikhalayak ramai...
Kita mungkin boleh cakap “Itu pun nak malu”... “Pergi bilik air pun nak takut” “jawab soalan senang pun tak dapat” “macam tu pun nak terasa”.........Biasakan kita dengar semua ni?Tapi biasakan diri untuk mengingati diri kita yang kita tak serupa...Kita semua berbeza...beza kemampuan, kebolehan..sikap dan macam-macam lagi...
Kalau kita rasa kita mampu bertahan jangan fikir orang lain mampu buat...Kita dicipta berbeza-beza......Mungkin pada kita benda tu kecil..Tapi belum tentu pada orang lain...Kalau kita rasa bunuh orang tu satu gurauan (gila melampau kan..-.0) tak bererti semua orang boleh terima bunuh tu satu gurauan...(macam tak kena je perumpamaan aku ni...)
Tukar lain..Kalau kita rasa jatuh tangga tu benda simple, tak semestinya bagi orang lain..Mungkin ada orang menangis bila jatuh tangga..Contohnya budak kecil..diorang menangis kan???Jangan fikir sesuatu tu simple pada kita maka boleh jadi sesimple itu untuk orang lain...
Actually, aku langsung tak kisah...Tak ambil hati pun...Tak touching pun..Aku orangnya open minded...Kau nak kata aku, kata lah wei...Nak kata hidung aku senget ker...(senget ke?)..Nak kata pipi aku macam belon ker...Nak kata dagu aku macam badut ke, kata lah...Tak kisah pun...Asal jangan kacau bab family aku sudah...Tu je aku pantang...Pasal aku, cakap la...Nak cubit aku, nak kenakan aku, nak sepak terajang (kalau berani ar kan...)..nak gurau-gurau ke..Tak ada masalah pun bagi aku.........Tapi aku sebenarnya nak tengok effort kau......kesungguhan kau....Tapi aku tak dapat benda tu...Tak sepatutnya aku berharap...Sebab kau adalah kau...Kau dan aku berbeza......ishh, sengal juga kan aku... (sambil hentak kepala laju-laju)....
Hanya bayangkan jika kita ditempat orang itu..marah ke kita?suka ke kita?bahagia ke kita?renungkan sejenak sambil minta Tuhan tunjukkan kisah  disebaliknya..Dan kita akan dapat jawapannya...
Aiseyymann..apa seyhh malam-malam ni ayat nak berbunga-bunga kan...but silent is better for me right now..huhu
Tapi ada satu blog yang mana ayatnya aku sangat suka.. so aku ambil bukan nak jadi plagiat okay... ni blog dan ayat asalnya tertulis  FIKRIJUMIRAN





 Niat itu sememangnya tak menghalalkan cara. Ada sempadan di antara setiap tutur kata. Jika niat hati untuk menggembirakan, teruskan. Sememangnya tak merugikan. Tetapi bukan semua orang sama. Kita kena akui kepelbagaian ragam setiap orang. Jadi yg terbaik, bersederhanalah dalam membahagiakan hari2 orang lain. Usahlah fikir tentang diri kita kerana memang tujuan kita mengukir senyuman di wajah seseorang. Sedih bukan? Tapi diri yg membahagiakan seorang perlu lebih ceria daripada orang yg ingin diceriakan ;)

Aku pun pernah lalui keadaan macam ni..Niat kita memang nak buat orang happy tapi jadinya lain...Mybe gara-gara tersalah langkah.......so apa yang dikata penulis tu aku setuju sangat...



4 comments:

  1. 1001 makne tersirt dan tersurat dlm entry neyh..
    thumbsup!:)
    masing2 ade kelebihan kekurangan masing2..:)

    ReplyDelete
  2. yup.. setiap manusia tuh berbeza.. so juz be ourself :)

    tak perlu untuk jadi orang lain..

    ReplyDelete
  3. erm..btol la..masing2 ada lebih dan kurang die..mana blh sama semua kan2..pasti ada sebab musabab kenapa..

    ReplyDelete
  4. btul tu myhatiku...
    misz nana : yup...walau cm ne pu kne jadi diri sndiri..
    tiefazatie : yup,btol2...

    ReplyDelete