Wednesday, November 21, 2012

PENGALAMAN KAU PENGALAMAN AKU


Assalamualaikum w.b.t...
Ecehhh, tiba-tiba aku rasa macam professor pula...Hahaha...Maklum la sejak akhir-akhir ni aku dah macam pakar motivasi...Mana taknya kawan aku tanya bab bertunang, aku jawab macam orang expert sangat dalam bidang tu..Macam la aku ni pernah bertunang..Hahaha..Actually aku memang ada pengalaman bertunang pun...Alamak...terkantoi la pula..Betul la aku ada pengalaman bertunang, tapi bukan aku yang bertunang..Abang aku la...So pengalaman diorang aku jadikan pengalaman aku..

Actually kita selalu kan dihidang dengan ayat “pengalaman mengajar kita”..Dan sebenarnya bukan pengalaman kita jer yang berharga..Kalau kita pandai menjadikan pengalaman orang lain sebagai pengalaman kita itu adalah lebih baik dan lebih mengajar kita...Minda kita pun lebih terbuka...Contohnya, walaupun kita tak pernah bercinta tak bermakna kita tak tahu langsung kan macam mana bercinta tu...Atau tak kenal langsung perkataan tu...So even kita tak pernah bercinta, kita boleh dapatkan pengalaman dari kawan-kawan..So bila satu saat kawan kita memerlukan khidmat nasihat, kita dapat bagi khidmat tersebut...Tak ada la kita macam kera sumbang tertanya-tanya apa itu cinta..
Macam tu juga melukis...Kalau kita tak tahu melukis tak bermakna kita tak tahu langsung macam mana melukis..Try jadikan pengalaman orang tu sebagai pengalaman kita, kita akan tahu melukis...Paling tidak dapat lukis orang lidi pun okay apa...hahaha...Kalau hanya mengaharapkan pengalaman sendiri je, mybe orang yang tak pandai melukis tak tahu pun melukis tu kena guna apa, dengan teknik apa...Hopefully, the reader faham apa maksud yang aku cuba sampaikan...Aku memang suka berbelit-belit...ahahh
Contoh lain...Erm, kononnya ada seorang F ni tak tahu menahu langsung macam mana nak repair motor..One day, kawan dia bercerita tentang pengalaman dia tolong seorang awek yang motor dia tetiba mati kat tengah jalan...Kawan dia ni pun berecerita la dari A sampai Z..Tiba-tiba suatu hari motor mamat F ni rosak and situasinya pula sama dengan situasi awek yang kawan dia tolong tu..Tak mustahil kan mamat ni akan ingat pengalaman kawan dia ni?Dan tak mustahil kan mamat ni tahu macam mana nak repair motor dia setelah kawan dia cerita macam mana dia baiki motor awek tu...
So jadikan pengalaman orang sebagai pengajaran pada diri kita...That’s why aku suka jadi pendengar bagi orang yang kesedihan...Sebab aku akan merenung sekejap kalau hidup ni tak sentiasa indah....Then, apa yang jadi dekat orang tu aku akan jadikan bekalan sebagai pengalaman yang berharga untuk aku teruskan langkah aku..
So, belajar dari pengalaman...Pengalaman itu mematangkan kita...explore la semampu mungkin...Pengalaman sendiri sahaja tak cukup..;)
"Experience is what makes us who we are, and dreams let us aim for who we want to be"


Well dekat shoutbox aku tu ada user yang bernama api memberi komen..kalau si dia yang bernama Api membaca ayat aku ni...Boleh aku tahu siapa empunya diri and aku kenal ke dia...Sebab tak ada link disitu..Seriously nak tahu sangat empunya diri sama ada orang yang aku kenal atau tidak

1 comment:

  1. wah , nice entry larh , CP pown tak boleh buat entry macam ni , ada maksud , and , orang paham ,

    ReplyDelete